Der Spiegel: Tyskland har overvåget EU-lande og USA

Skrevet af admin

15/10/2015

Dagens topnyheder

Den tyske efterretningstjeneste BND gennemførte indtil 2013 omfattende overvågning af andre EU-landes ambassader og myndigheder, skriver Der Spiegel. Tyske politikere kræver sagen undersøgt gennem en arbejdsgruppe.

Oplysningerne skal ifølge det tyske medie være kommet frem onsdag aften, da regeringen informerede Forbundsdagens kontrolorgan om sagen.

Der Spiegel nævner specifikt franske mål, men også USA har angiveligt været mål for efterretningstjenesten overvågning.

Det ligger ikke i BND's opgavebeskrivelse fra den tyske regering, at tjenesten skal løse den slags opgaver.

Overvågningen sluttede i efteråret 2013.

Medlemmerne af kontrolkomiteen vil nedsætte en arbejdsgruppe, som skal undersøge overvågningen for at afklare, dels om ulovlige metoder er anvendt, dels hvem der tog initiativ til den.

Tidligere på året kom det frem, at BND har hjulpet den amerikanske efterretningstjeneste NSA med at hente oplysninger via anlægget Bad Aibling i det sydlige Tyskland.

Det kom frem, at BND har kendt til amerikansk overvågning på europæisk jord i årevis, og den tyske efterretningstjeneste har også fået oplysninger fra amerikanerne.

I 2013 afslørede whistlebloweren Edward Snowden, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflyttede Merkels mobiltelefon, hvilket udløste en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede.

Året efter blev den amerikanske CIA-chef i Berlin udvist, da det kom frem, at USA har brugt en medarbejder i den tyske efterretningstjeneste til at udspionere det tyske parlament.

/ritzau/