Der storsnydes med brænde

Vinteren står for døren, og i de danske hjem bliver der tændt op i 770.000 brændeovne, pejse og træpillefyr, så varmeregningen kan holdes på et tåleligt niveau og hyggen brede sig som en ekstra bonus.

Det skriver bt.dk.

Men det er i mere end én forstand sort røg, der kommer op af mange af skorstenene.

Læs også: Fakta: Hvad er det bedste træ til brændeovnen og pejsen?

Ikke mindre end to tredjedele af den samlede mængde af brænde og træpiller, som bliver forbrugt i Danmark, er ikke registreret nogen steder. En del af det kommer, helt legalt, fra bl.a. træ fra villahaver, levende hegn, gennem sankekort fra registrerede skovejere og lignende. Andet fra køb i byggemarkeder, på tankstationer og som import fra udlandet og afregnet efter reglerne.

En af metoderne er handel med brænde og træpiller ’uden regning’. Altså hvor der typisk afregnes kontant og uden moms og kvittering. En anden af metoderne er at købe brænde og træpiller gennem en webshop på internettet, hvor firmaet er registreret i f.eks. Tyskland, og der derfor afregnes tysk moms, som er på syv procent. Men hvor varen efterfølgende bliver leveret fra et sted i Danmark.

- Vi ved - og vi kan dokumentere det - at der bliver drevet et parallelt, illegalt marked på den her måde. Og jo mere vi undersøger det, des mere dukker der op. Det snyder den danske stat for millionindtægter, og det gør det meget svært for os, som driver vores forretning efter reglerne, siger Jørgen Strandgaard, der har virksomheden Strandgaards Brænde i Søby ved Odder og er medlem af bestyrelsen i Biobrændselsforeningen.