Der tegner sig bredt flertal for danske soldater i Mali

Skrevet af admin

22/10/2015

Dagens topnyheder

Der tegner sig et bredt politisk flertal på Christiansborg for at sende danske soldater til Mali.

FN har anmodet Danmark om at bidrage til missionen i Mali med et kompagni bestående af 20-30 pansrede lastvogne og omkring 250 soldater.

Både Venstre, Socialdemokraterne, Enhedslisten, De Radikale og Liberal Alliance ser positivt på at sende soldater af sted.

Dansk Folkeparti er som udgangspunkt imod missionen. Det samme er De Konservative.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, kan se det logiske i at sende danske tropper til det uroplagede land.

- Den danske interessesfære på den udenrigspolitiske front er koncentreret til Mellemøsten, Nordafrika og Sahel-bæltet, hvorfra vi ser flygtninge- og migrantstrømme, og derfor er det et dansk interessepunkt at sikre den størst mulige stabilitet i den region, siger han.

Selvom Forsvaret er under økonomisk pres og mangler ressourcer, mener Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, at Danmark kan bidrage.

- Det er en alvorlig beslutning, om vi skal sende danske soldater ud i noget, der kan blive til en væbnet konflikt. Så det skal være ordentligt gennemarbejdet. Men når FN anmoder om noget, er vi som udgangspunkt positive.

- Det er inden for Forsvarets rammer at have udsendte tropper, så det bør ikke være et problem, siger han.

Martin Lidegaard, De Radikales udenrigsordfører, peger på gode erfaringer med de danske tropper, der allerede nu er til stede i Mali.

- Vi har et godt samarbejde med franskmændene dernede, og vi har en dansk øverstbefalende dernede.

- Og når det er ønsket af FN, så er det folkeretlige også på plads, siger den tidligere udenrigsminister med henvisning til chefen for FN's mission i Mali, den danske generalmajor Michael Lollesgaard.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kalder det for vigtigt, at Danmark bakker op om FN's missioner. Men hun siger, at det konkrete mandat fra FN selvfølgelig skal nærlæses først.

- Krig er farligt, og det tror jeg også, at soldaterne er fuldt ud bevidste om. Men selvfølgelig skal det også i den konkrete mission afvejes, om det reelt er for farligt at sende soldater ud, siger Flyvholm.

DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at en mission i Mali er lige farlig nok.

- Dernede står de islamistiske grupper meget stærkt. Har vi overhovedet kapacitet til at sende 250 mand? Jeg har hørt en hel masse om, at Forsvaret har vældig mange problemer i øjeblikket.

- Før vi har afklaret, hvor Forsvaret står, skal vi ikke overveje nye missioner efter vores opfattelse, siger Søren Espersen.

Forsvaret har ingen kommentarer, før der foreligger en politisk beslutning.

/ritzau/