Derfor er det vildt klamt at gå i seng uden at børste tænder først

En Huffington Post-læser har stillet netavisen spørgsmålet: “Præcis hvor klamt er det egentlig, når jeg ind i mellem glemmer at børste mine tænder, før jeg går i seng?

Skribenten Sarah Klein har researchet sig frem til et svar, og den korte historie er: Det er virkelig klamt.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du droppe light-colaen

Du sværger allerede til tandbørsten, når du skal ud af døren på en date. Og du ved, at det anbefales at børste hele tandsættet grundigt to gange hver dag.

Men det er ikke kun den dårlige ånde, som den daglige tandbørste-rutine hjælper på.
Misser du bare én af de to daglige børstninger, har du inviteret en ordentlig gruppe bakterier i form af plak, ind i din mund. Og det fører meget hurtigt til huller og tandkødsbetændelse.

- Prøv at køre tungen rundt langs tandkødslinjen i løbet af dagen. Så finder du noget, som virker stikkende og ‘behåret’, siger Ruchi Sahota, som er tandlæge i Californien og talsperson for den amerikanske tandlæge-forening ADA (American Dental Association, red.)

LÆS OGSÅ: Mand gik ikke i bad i et år - alligevel var kvinderne vilde med ham

Heldigvis gør tandbørstningen, at disse bakterier ikke får lov til at blive siddende på det samme sted, siger han. Hvis de får lov at blive der, begynder det nemlig meget hurtigt at angribe dine tænder.

Og jo længere, det bliver siddende, des større sandsynlighed er der for, at det udvikler sig til tandsten, som er “det der hårde, gule, ru materiale, som du nogle gange kan føle mellem dine tænder”. Tandsten kan føre til betændelse og blødning i tandkødet, fortæller Ruchi Sahota. Lader du det sidde for længe, risikerer du, at tænderne falder ud.

LÆS OGSÅ: Vi glemmer rengøringen på badeværelset

Der er ingen præcis tidsangivelse for, hvornår plak udvikler sig til en risiko for dit tandsæt, men “du sætter helt sikkert processen med at udvikle tandsten i gang ved at springe børstningen over bare en enkelt gang”. Risikoen øges selvsagt ud fra, hvor glemsom du er med børsten.

Men der er noget, som er lige så farligt for dine tænders sundhed som at glemme at børste dem. Er du sløset, når du endelig børster dem, udsætter du tænderne for en mindst lige så stor risiko.
Så det med at børste to gange hver dag, helst med en flour-holdig tandpasta og en blød børste, er altså ikke for sjov.

LÆS OGSÅ: Derfor får du bumser på rumpen - og det kan du gøre ved det

Enhver tandbørstning bør, ifølge Ruchi Sahota, vare omkring to minutter, og skal dække alle flader af dine tænder - og ikke bare de dele, der kan ses, når vi smiler.

Desuden anbefales det i høj grad at bruge tandtråd hver eneste dag, og desuden bør man gå til tandlæge jævnligt, så de kan tage sig af resten.

- Og ikke noget med at snyde: Tyggegummi, mintpastiller og mundskyl er ikke tandbørstnings-erstatninger. De kan alle få dig til at føle dig frisk og ren i munden, men børstning og tandtråd er den eneste måde, man effektivt kan fjerne plak fra tænderne, siger Ruchi Sahota.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip