Derfor er salg af falske Justin Bieber-håndklæder ulovligt

Michael Nielsen

|

25/04/2013

Dagens topnyheder

Som Dagens.dk tidligere torsdag kunne berette, så er der gået inflation i at sælge håndklæder, som Justin Bieber angiveligt skulle have brugt under sin koncert i lørdags i Parken i København.

Læs også: Svindlere slår plat på Justin Biebers svedige håndklæde

Men det er ikke bare falsk markedsføring, hvis pop-idolet ikke rent faktisk har brugt håndklædet - det er også i strid med lovgivningen, understreger Thomas Riis, der er professor på juridisk fakultet på Københavns Universitet.

- Men kan jo sælge alt. Det ligger en frit for. Men du må ikke afgive forkerte oplysninger om det produkt, du forsøger at sælge. Det er helt klart ulovligt, hvis det er med berigelseshensigt, og det må det være her, hvis der er så mange til salg og kun ét, han (Justin Bieber, red.) rent faktisk har brugt, siger Thomas Riis til Dagens.dk.

Han fortæller, at der tidligere har været flere sager, hvor personer har forsøgt at sælge ting, som angiveligt skulle have tilhørt kendisser. Thomas Riis kan dog ikke erindre sager, hvor personer rent faktisk er blevet straffet for det.

- Grundlæggende er det at betegne som en form for bedrageri, men det er meget vanskeligt at bevise noget i de her sager, og derfor er det også sjældent, at det fører til domsfældelse, forklarer Thomas Riis.

Selvom enkelte har forsøgt at presse priserne på falske Justin Bieber-håndklæder helt op i 9000 kroner, så understreger juraprofessoren, at der stadig er tale om småpenge i det store billede.

- Sammenligner man med andre former for økonomisk kriminalitet, så er selv 9000 kroner et relativt beskedent beløb. Men der gør det selvfølgelig ikke mindre ulovligt. Det betyder bare, at hvis der skulle fældes dom, så taler vi i den meget milde ende, forklarer Thomas Riis.

Sagen om de falske håndklæder begyndte at rulle i tirsdags, da en ung pige fortalte på landsdækkende tv, at hun havde tænkt sig at sælge det famøse Justin Bieber-håndklæde, som hun havde erhvervet sig under lørdagens koncert i Parken.