Derfor har zebraen striber

Skrevet af Sol Stoffregen

02/04/2014

Dagens topnyheder

Rækken af hypoteser om, hvorfor zebraen er udstyret med de karakteristiske sorte og hvide striber, er lang. Parringsritualer, beskyttelse mod rovdyr, camouflage og varmebeskyttelse er nogle af de udokumenterede forslag.

Men i går fremlagde forskere fra University of California en forklaring på stiberne: For at beskytte zebraerne mod smittebærende bidende fluer. Det skriver huffingtonpost.com.

LÆS OGSÅ: Udødelig: Hvor gammel bliver en hummer?

En af forskerne bag forklaringen, professor i vilde dyr Tim Caro, forklarer, at teorien om de bidende fluer længe har været i søgelyset. Den slags fluer har nemlig tendens til at undgå sort-hvidstribede overflader.

Måden forskerne nåede frem til konklusionen var ved at notere den geografiske fordeling af zebraer, heste og æsler, og her fokuserede de på forskelle i zabraers stribemønster. Disse data blev kørt sammen med variabler som temperatur, terræn, rovdyrs rækkevidde og mængden af bidende fluer.    

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

- Jeg var forbløffet over vores resultater. Igen og igen var der større striber på områder af kroppen i de dele af verden, hvor der var mere irritation fra bidende fluer, siger Tim Caro ifølge huffingtonpost.com.  

Men forklaringen bringer et nyt spørgsmål: Hvorfor undgår de bidende fluer sort-hvidstribede overflader?