Derfor lugter tis grimt, når du spiser asparges

Ann Katrine Warren

11 år siden

|

23/05/2013

Dagens topnyheder

Lige som hvidløg og brunkål, så har asparges den uheldige bivirkning, at man efterfølgenden bliver udsat for knap så behagelige bivirkninger. Det er dog hverken dårlig ånde eller fæle putter, som grøntsagen udløser - i stedet bliver det en temmelig stinkende affære at lette blæren.

Vores urin får nemlig en voldsom og fæl lugt af svovl, når vi har sat tænderne i den grønne sommerdelikatesse, og det er der en ganske naturlig forklaring på.

- Asparges indeholder asparagus-syre, der er en svovlholdig organisk syreforbindelse. Når asparagus-syren bliver nedbrudt, udskilles derfor svovlholdige forbindelser. Det er dem, der får urinen til at lugte, forklarer Karsten Olsen, der er lektor i fødevarekemi ved Institut for Fødevidenskab ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Den opmærksomme læser har måske bemærket, at urinen lugter anderledes, nærmest så snart aspargesen er konsumeret. Faktisk så kan stanken fremkomme i løbet af bare 15 minutter.

Det er især de friske og hvide asparges, som gør toiletbesøget til en stinkende oplevelse, men jo længere tid man for eksempel koger dem, jo mere bliver svovlforbindelsen ødelagt og derved mindskes lugtgenerne.

Nu sidder du måske og undrer dig over, at du aldrig har bemærket stanken efter at have spist asparges. Det er der også en forklaring på.

Undersøgelser viser nemlig, at det kun er cirka halvdelen af os, som overhovedet bemærker den svovlholdige lugt. Den anden halvdel af os slipper helt for generne fordi de simpelhen ikke er genestisk udrustet til at lugte det.