Derfor skal du vaske dine BH'er hver anden dag og rengøre din telefon dagligt

ForbrugsGuiden.dk

425 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Forskning viser, at vi rører ved vores mobiltelefon omkring 150 gange hver eneste dag. Hvor mange bakterier tror du, at der gemmer sig på din telefon? Vi har samlet en række facts, som viser dig, hvor ofte du bør vaske dine ting og dine firbenede venner – du vil sikkert blive overrasket.

Mobiltelefonen: Hver dag
Ifølge forskere fra det amerikanske universitet University of East Anglia, så rører vi ved vores telefon op til 150 gange om dagen. Samme undersøgelse viser, at der gemmer sig op til 7.000 forskellige typer bakterier på telefonen.

De fleste bakterier er harmløse, men der findes også bakterietyper som kan gøre dig syg. Når du bruger din telefon varmes den op, hvilket giver perfekte leveforhold for bakterier.

Undersøgelsen fra University of East Anglia fandt blandt andet pseudomonas bakterier på de mobiltelefoner, som blev testet. Bakterier, som lever normalt på dyr og i jord og som kan forårsage infektioner i luft- og urinveje hos mennesker. Også Enterokok bakterier blev i undersøgelsen fundet på mobiltelefonerne, hvilket er bakterier der normalt findes i tarmfloraen hos mennesker. De kan give urinvejsinfektioner og alvorlige infektioner som hjerteklapbetændelse og andre former for infektion i blodet.

Forskerne anbefaler, ifølge undersøgelsen, at man hver dag husker at rense sin mobiltelefon med antibakterielle klude.

Dine lagner: 1 gang om ugen
Hver dag taber vi millioner af hudceller og mange af dem ender i sengen. Samtidig mister vi cirka 1 liter vand hver nat og en del af dette kommer ud gennem kroppen som sved.

Alt dette er guf for husstøvmiderne. Selvom husstøvmiderne er harmløse, så indeholder deres ekskrementer allergener, der kan udløse kløe i øjnene og rhinitis (betændelse i næsen).
Undersøgelser viser, at mange af os vasker vores lagner en gang om måneden, hvilket ifølge den amerikanske mikrobiolog, Laura Bowater fra University of East Anglia, er alt for lidt. Hun anbefaler, at man vasker sine lagner og sengetøj en gang om ugen på minimum 60 grader.

For at være sikker på, at alle bakterier og husstøvmider er væk, kan man stryge lagner og sengetøj inden brug, da varmen dræber alle små uønskede væsner og bakterier.

Er du på jagt efter en vaskemaskine der kan klare jobbet, så findes der en gratis vaskemaskine test på forbrugsguiden.dk - Her kan du gratis få et overblik over testvindende vaskemaskiner.

Din hovedpude: Hver 3 måned
Indersiden af din hovedpude er som en svamp der suger din sved til sig, hvilket giver perfekte leveforhold for bakterier og husstøvmider

Undersøgelser har vist, at hele 30% af din hovedpudes vægt kan bestå af død hud, bakterier, svampe, husstøvmider og deres ekskrementer. Man fandt i en undersøgelse op til 16 svampearter i de uvaskede puder, som indgik i undersøgelsen.

Det anbefales, at du vasker din hovedpude minimum hver 3 måned. Hvis din pude kan maskinvaskes, så bør den vaskes ved 60 grader, så man er sikker på, at bakterierne dræbes.

Skal puden vaskes i hånden, så brug flydende vaskemiddel (pulver kan efterlade rester) og skyld derefter to gange. Du kan tørre puden i tørretumbleren ved svag varme, her er det vigtigt, at du tørrer puden sammen med et par tennisbolde, så dunene i puden ikke klumper sammen. Hvis du er på udkig efter en ny tørretumbler, så kan du hos Forbrugsguiden.dk læse en gratis tørretumbler test.

Din BH: Efter 2 gange
Du sveder hver dag, da dette er kroppens måde at holde den rette temperatur på. Hvor meget du sveder kommer an på, hvor aktiv du er i løbet af dagen og hvor varmt det er. Normalt sveder og udånder vi 1 liter væske i døgnet og dele af sveden sætter sig i dit tøj -  blandt andet i din BH.

Du bør derfor vaske din BH hver gang du har brugt den to gange. - Undgå maskinvask, da det kan ødelægge elasticiteten i dine BH’er. Vask den i stedet i hånden og lad den derefter tørre på en tørresnor. Hvis du putter din BH’er i tørretumbleren risikerer du at ødelægge dem.

Din Hund: Hver 2 måned
Hvis du vasker din hund, så skal du gøre det for din egen skyld. Hunde er udstyret med et robust immunforsvar og kan derfor godt klare at have en beskidt pels.

For os mennesker, der kan det være en fordel at vores firbenede ven er ren, da hunde kan have orme, flåter og et hav af bakterier på sig, som de kan overføre til både dig og hjemmet. Derfor bør du vaske din hund minimum hver anden måned.

Før du vasker din hund, bør du undersøge hvordan din hunds race skal vaskes. Hunde skal nemlig vaske forskelligt, alt efter hvilken pelstype de har.

Viskestykker og karklude: Hver dag
Viskestykker og karklude er ægte bakteriebomber. University of Arizona har udført en undersøgelse, hvor de testede en række brugte karklude og viskestykker. Her viste det sig at 25 % var inficeret med E.coli bakterier.

Stuetemperatur er de optimale leveforhold for bakterier, hvor de kan fordoble sig hvert 40. minut. Derfor er der god grund til at huske at vaske dine karklude og viskestykker dagligt.

Hvis du vil sikre dig at slippe af med alle bakterier, skal du vaske dine viskestykker og karklude på 60 grader og derefter stryge dem.