Det bliver dyrere at bygge eget hus

Går man med tanker om at bygge sit eget hus, så bliver det dyrere at realisere drømmen i år end sidste år, da udgifterne til byggematerialer og løn til håndværkerne er steget, mens lønningerne generelt ikke har fulgt med i samme tempo.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Udgifterne til håndværkernes løn er steget med 3,3 procent fra andet kvartal sidste år, mens udgifterne til materialer er steget med en halv procent.

- Men eftersom udgiften til materialer står for cirka totredjedele af den samlede omkostning i forbindelse med opførelsen af et af nyt enfamiliehus, er det trods alt positivt set fra nybyggernes synspunkt, at det er udgiften til lønninger, som er steget mest, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, i en kommentar.

Hun peger på, at de samlede priser i forbindelse med et nybyggeri samlet set er 1,4 procent højere end sidste år. Samtidig har danskerne i gennemsnit kun haft en lønfremgang på 1,3 procent.

For et nybygget hus, som sidste år kostede to millioner kroner, vil det samme hus i dag koste 27.000 kroner mere at opføre. For et hus til en halvanden million vil prisen i dag være 20.600 kroner højere.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er der dog andre faktorer, som spiller ind på, hvad den endelige pris for et nybygget hus lander på.

Det gælder blandt andet prisen på lån og den grund, som huset ligger på. Derudover udgifter til vedligeholdelse og forbrug i det nybyggede hus.

- Nybyggerne skal derfor have den helt store lommeregner frem, før de med sikkerhed kan konkludere, om nybyggerdrømmen er rykket tættere på eller længere væk det seneste år, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Men de kan isoleret set godt konkludere, at de stigende byggeomkostninger i hvert fald ikke har gjort regnestykket bedre, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip