Det danske arbejdsmarked ligger fortsat underdrejet

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Det danske arbejdsmarked har det stadig sløjt. Tal fra Danmarks Statistik viser, at den sæsonkorrigerede arbejdsløshed steg med 10.000 i tredje kvartal i forhold til kvartalet før, så der nu er 207.000 ledige herhjemme eller 7,3 procent af arbejdsstyrken.

- De svage tal fra arbejdsmarkedet kommer paradoksalt nok samtidig med, at dansk økonomi langsomt men sikkert er ved at kæmpe sig ud af de seneste års periode med nulvækst, siger senioranalytiker Jan Størup, Nordea, i en kommentar.

- Trods udsigterne til øget aktivitet kan der gå relativt lang tid, inden det udløser en vending i beskæftigelsen, påpeger han.

Jan Størup forventer, at væksten i økonomien vil betyde øget produktivitet - og det vil ikke give sig udslag i flere i arbejde umiddelbart.

- Dermed risiker dansk økonomi at stå foran et jobløst opsving, hvor en stigende økonomisk aktivitet først relativt sent vil udløse den ventede fremgang i beskæftigelsen, skriver Jan Størup.

- Det betyder samtidig, at arbejdsløsheden i en periode endnu fortsat vil kravle højere, lyder det fra senioranalytikeren.

Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kalder det da også for en dårlig nyhed, at ledigheden nu stiger igen efter at være faldet fire kvartaler i træk - men hun finder det ikke overraskende.

- Dansk økonomi har slæbt sig af sted i lavt gear i flere år, og det er som sådan ikke foreneligt med en faldende ledighed. Det er givetvis en reaktion på flere foregående kvartalers sløj vækst, vi ser i tallene i dag, vurderer hun.

Lone Kjærgaard mener dog, at det ikke er grund til at råbe vagt i gevær som følge af dagens stigning i ledigheden.

- Vi forventer ikke, at der kommer til at gå meget lang tid, før vi atter kan glæde os over ledighedstal på under 200.000, siger cheføkonomen.

/ritzau/