Det danske mindretalsforkæmper Karl Otto Meyer er død

Karl Otto. Alle er på fornavn med ham i grænselandet.

Sådan står der i et fødselsdagsportræt af Karl Otto Meyer, da han fyldte 85 år. Nu er den tidligere mangeårig landdagsmand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) i landdagen i Kiel død. Han blev 87 år gammel.

Han døde søndag aften i sit hjem i Skovlund i nærheden af Flensborg, skriver Flensborg Avis.

En mand og en politiker, der gjorde en forskel. Sådan lød det fra hans afløser i Slesvig-Holstens delstatsparlament, Anke Spoorendonk, da han blev 80 år.

- Han har lagt fundamentet for, at mindretallet i dag er en politisk og kulturel faktor i Slesvig-Holsten, som ingen kan komme uden om.

For Karl Otto Meyer kæmpede Sydslesvigsk Vælgerforenings sag ene mand i landdagen i Kiel i næsten 25 år - fra 1971 til 1996.

Fra 1963 til 1985 var han samtidig chefredaktør for mindretallets avis, Flensborg Avis, og desuden i 15 år formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV).

Karl Otto Meyer er opvokset i et dansksindet hjem nær Flensborg. Blot 13 år gammel kom han til afhøring hos nazisternes hemmelige politi Gestapo, og tre år senere blev han sendt af sted til arbejdstjeneste i det besatte Polen.

Siden deserterede han i januar 1945 fra den tyske værnemagt og tilsluttede sig den danske modstandsbevægelse.

Han tog lærereksamen i Danmark og var i 13 år skoleleder for den danske skole i landsbyen Skovlund vest for Flensborg, dog afbrudt af to års suspendering, fordi han havde talt imod tysk genoprustning.

Med sin skarpe tunge og politiske tæft gjorde han siden først lokalpolitisk og senere delstatspolitisk karriere i Sydslesvigsk Vælgerforening. Ifølge Flensborg Avis lå det i kortene, at Karl Otto Meyer skulle blive politiker.

Karl Otto Meyer blev født 16. marts 1928 i Adelbylund ved Flensborg, og 29. december 1949 blev han gift med Marie, der døde i 2011.

Karl Otto Meyer kom sig aldrig helt over tabet af sin hustru, skriver Flensborg Avis. Dog havde de mange børn, børnebørn og oldebørn en stor plads i hans hjerte.

/ritzau/

 

Dagens Gossip