Det europæiske budget forsinkes endnu en gang

Den lange strid om EU's langtidsbudget trækkes nu endnu mere ud.

Europaparlamentet, som skulle have stemt om budgetrammen for perioden 2014 til 2020 på onsdag i Strasbourg, har torsdag besluttet at udsætte afstemningen til den 19. november.

Det er egentlig fire måneder siden, at medlemslandenes og parlamentets forhandlere gav hinanden håndslag på aftalen om budgetrammen. Men en ny uenighed forsinker nu processen igen.

Striden nåede et klimaks onsdag, da forhandlinger sluttede uden løsning.

Ifølge parlamentarikerne handler det kort sagt om, at medlemslandene forsøger at løbe fra deres løfter, sagde formanden for budgetudvalget, Alain Lamassoure, og hans danske kollega Anne E. Jensen (V) til Ritzau.

- Vi enedes om budgetrammen på højeste politiske niveau i juni, og vi er overraskede over, at nogle medlemsstater nu vil tilføje ekstra krav og dermed reelt genåbne hele forhandlingen, siger Alain Lamassoure til dpa.

Ifølge parlamentarikerne forsøger medlemslandene at fifle med et løfte, der knytter sig til budgettet for 2013.

For at det indeværende år kan afsluttes med et rundt nul på bundlinjen, mangler der 29,1 milliarder kroner - penge, som medlemslandene har lovet at betale.

Ifølge parlamentarikerne har landene dog sneget en ny udgift på tre milliarder kroner ind ad bagdøren.

Pengene skal dække skader efter oversvømmelser i Tyskland, Østrig og Tjekkiet, men vil indlysende udgøre endnu en udgift i EU-regi - og dermed mangle på bundlinjen.

- Vi er villige til at tage fat på situationen med oversvømmelser i Tyskland og andre lande. Men vi nægter at koble finansieringen heraf på vores aftale fra juni, siger Lamassoure.

/ritzau/

 

Dagens Gossip