Det første frie valg i 25 år er begyndt i Myanmar

Valgstederne er tidligt søndag morgen lokal tid åbnet i Myanmar.

Der er tale om et historisk parlamentsvalg i det sydøstasiatiske land, der i årtier har været styret af militæret.

Indbyggerne i Myanmar kan for første gang siden valget i 1990 stemme på Den Nationale Liga For Demokrati (NLD), som den verdenskendte demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi står i spidsen for.

I 1990 tog NLD en jordskredssejr, som militæret dog efterfølgende fratog partiet.

Ved søndagens valg er NLD's største modstander det nuværende regeringsparti, USDP, som har opbakning fra militæret.

USDP har haft magten de seneste fem år, efter at partiet vandt valget i 2010. Et valg, som NLD boykottede på grund af det, partiet betegnede som en restriktiv valglov.

USDP's valgkampagne har fokuseret på at få et budskab ud om, at det står for kontinuitet og stabilitet, mens NLD's fokus har været på at love forandringer og ændringer af forfatningen.

Selvom NLD står til at få et godt valg, er iagttagere skeptiske omkring, hvorvidt partiet kan få opbakning nok til efterfølgende at kunne gennemføre ændringer af forfatningen.

Aung San Suu Kyi vil ifølge forfatningen ikke kunne indtage præsidentposten, hvis NLD sejrer.

Hun har dog sagt, at hun vil lede landet ved "at svæve over præsidenten", som vil være en stedfortræder for hende. Hun har udpeget den person, som det skal være, men det er ikke blevet offentliggjort.

Valgstederne er åbne fra klokken 6.00 lokal tid til klokken 16.00. Der er omkring 30 millioner stemmeberettigede i Myanmar.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip