Det går fremad: Antallet af sorte bundlinjetal stiger

Danske virksomheder har det godt, og stadigt flere af dem tjener penge.

Det viser en gennemgang af i alt 130.249 regnskaber fra erhvervsdatabasen proff.dk, som Spar Nord har foretaget.

Analysen tager udgangspunkt i virksomheder, der har været i drift mere end fem år og har afleveret regnskab for 2014, og den viser, at 70,2 procent af dem nu har overskud før skat.

Det er knap to procent mere, end de samme virksomheder opnåede sidste år, og det er langt bedre end i 2011, hvor andelen var nede på 60,8 procent.

Det antyder, at finanskrisen er ved at være et overstået kapitel, og samtidig er det et tegn på, at opsvinget er nået ud i alle brancher, mener Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

- Vi har i de seneste år haft perioder med kraftige stigninger i eksporten, som særligt er kommet industrisektoren til gavn, ligesom fremrykkede offentlige investeringer og Boligjob-ordningen i andre perioder har holdt en hånd under efterspørgslen i bygge- og anlægssektoren.

- Baseret på de 130.000 regnskaber kan vi godt konstatere, at dansk erhvervsliv som helhed er kommet langt bedre ud af det seneste regnskabsår, end tilfældet har været de seneste fem år, og det lover godt for, at opsvinget bliver selvbærende.

De positive takter kan også læses i selskabernes egenkapital, der har været stigende i fem år i træk, og der er også vækst i andelen af virksomheder, der har haft fremgang i resultatet før skat.

Den udgjorde i 2014 54,1 procent af de undersøgte selskaber i modsætning til 52 procent i 2013.

Jens Nyholm forventer trods den øjeblikkelige usikkerhed i den internationale økonomi, at fremgangen på regnskabernes bundlinje vil fortsætte det kommende år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip