’Det gør hende usikker, at fremmede er så interesserede i hendes nøgne krop’

I fire år har Marianne kæmpet for, at hendes blufærdige datter skulle have ret til at holde sin nøgne krop privat.

Men en paragraf i folkeskoleloven giver skoleledere ret til at tvinge eleverne i fællesbad, selvom hver tredje føler sig krænket.

Det betød, at Josefine i en alder af 8 år måtte tage det svære valg at forlade sine veninder og flytte skole, fordi hun ikke kunne få lov at fortsætte på sin egen skole uden at blive tvunget i fællesbad.

- Josefine forstår ikke den interesse, andre kan have i at se hende nøgen, og det krænker hende og gør hende usikker, at fremmede er så interesserede i hendes nøgne krop, fortæller hendes mor Marianne til Dagens.dk.

Med den øgede fokus på den krop, Josefine ellers kæmper for at holde privat, føler hun kun, at datterens blufærdig er blevet værre.

Læs også: Svømmeklub: Skoledrenge må ikke klæde om med mor

Dagens.dk skriver i dag om, hvordan mødre og ildsjæle kæmper for at gøre fællesbadet efter idræt valgfrit for at tilgodese de blufærdige danske børn.

Det der især påvirker dem er, at skoleledere har lov til at træffe den slags beslutninger vedrørende den enkelte elev uanset at forældrene er enige eller ej, oplyser kvinden bag en underskriftsindsamling for en lovændring.

Den i dag 12-årige Josefine er blot én af mange. I 2012 viste en undersøgelse fra Steno Museet i Aarhus, at næsten hver tredje af de ældste elever i folkeskolen har det dårligt med at bade med andre.

Josefine nåede aldrig at deltage i badet på skolen, men affandt sig med at klæde om sammen med drengene, fordi hun kunne beholde undertøjet på.

Det var dog indtil hendes mor modtog en mail fra skolelederen med en ordre om at sørge for, at hendes datter begyndte at bade med de andre fra den næstkomne tirsdag. Hun kunne bade alene, men det ville være under opsyn.

’Så vil jeg gerne skifte skole, mor’, husker Marianne datteren sige.

Læs også: Idrætsforskere: Drop badet efter idræt

Når blufærdighed blandt børn debatteres, nævnes uopnåelige kropsidealer i medierne som en afgørende årsag.

Men det er ikke tilfældet med Josefine, fortæller hendes mor. Hun er simpelthen bare blufærdig.

- Hun skammer sig ikke over dele af sin krop. Hun føler bare, at tvunget fællesbad er et overgreb, siger hun og tilføjer:

- Allerede i vuggestuen brød hun sig ikke om at være nøgen blandt de andre børn, og der tænker man jo slet ikke på seksualitet og kropsidealer.

Tror du, det ville have ændret noget, hvis man havde sat ind allerede dengang i vuggestuen, da du så de første tegn på blufærdigheden?

- Hvorfor skal man ‘sætte ind’? Hvorfor kan man ikke bare lade børn være, som de er?, spørger Marianne, der ikke mener, at datteren skal ‘fikses’, da det ikke er et problem i hverdagen, at Josefine ikke er lige så frigjort som mange af sine klassekammerater.

Læs også: Så ofte - eller det vil sige sjældent - har du brug for et bad

- Man taler om, at børnene skal have et naturligt forhold til deres krop, men jeg kan ikke se, hvorfor det er naturligt at vise sig nøgen for sine klassekammerater - det er da langt mere naturligt at beholde tøjet på, når man færdes blandt andre mennesker, siger hun og tilføjer:

- Hvis man føler, at man ikke har lov at bestemme over sin egen krop, så bliver det først unaturligt.

I gamle dage var badet en del af idrætstraditionen, fordi man skulle lære at opretholde en god hygiejne. Men i dag hvor alle har adgang til daglige bade, handler det for mange skoleledere istedet om, at børnene skal se hinandens kroppe og lære, at det er helt normalt at være forskellige.

Men det synes Marianne lyder en smule ubehageligt.

- Så det er en del af læringen, at de skal lure på hinanden? Jeg ville selv synes, det var ubehageligt, hvis jeg blev bedt om at gå i bad med mine kollegaer primært for at de skulle have lov til at lure på mig, siger hun.

Josefine går nu i 5. klasse på en skole i Odense, hvor hun har en særaftale der betyder, at hun ikke bader med de andre piger.

Hun ønsker ikke sit fulde navn oplyst, da hun gerne vil starte forfra på den nye skole.

Både Marianne og Josefines fulde navne er redaktionen bekendt.

Støtte i sagen kan bl.a. gives via underskriftsindsamlingen eller på tvunget-bad.dk.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip