Det Hvide Hus følger sagen om Mærsk-skib tæt

Skrevet af admin

29/04/2015

Mest læste i dag

Det Hvide Hus siger, at det nøje overvåger situationen omkring Maersk Tigris-skibet, som bliver tilbageholdt i den iranske havneby Bandar Abbas.

En talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest, siger, at der ikke er rapporter om, at nogen er kommet noget til på skibet, som fortsat tilbageholdes af iranerne.

Skibet, der sejler under Marshall-øernes flag, har ingen amerikanere om bord.

Men USA og Marshall-øerne har indgået en aftale, der indebærer, at USA "har fuld autoritet og ansvar for sikkerhed og forsvar på Marshall-øerne," hedder det på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside.

Relationerne mellem USA og Iran er inde i en vanskelig fase, hvor de to lande forsøger at finde en ny balancegang i forbindelse med bestræbelserne på at få en endelig aftale på plads omkring iranernes omstridte atomprogram.

Det amerikanske forsvarsministerium siger, at Den Iranske Revolutionsgarde i sidste uge "chikanerede" et handelsskib, der sejler under amerikansk flag.

- De to episoder inden for kun fem dage skaber bekymring for sikkerheden i de sejlbaner, som handelsskibe benytter i det strategisk vigtige Hormuz-stræde, siger oberst Steven Warren.

- Det er vanskelig at sige, hvorfor iranerne opfører sig på denne måde. Vi opfordrer dem til at respektere alle internationalt vedtagne regler for navigationsfrihed, tilføjer han.

Episoden med skibet under amerikansk flag fandt sted 24. april, hvor fire iranske patruljebåde fra Revolutionsgarden chikanerede fartøjet.

- Skibets navn var "Maersk Kensington", siger den amerikanske oberst.

USA's militær var ikke involveret i episoden, hvor skibet blev "forfulgt i omkring 15-20 minutter" på en måde, der blev opfattet som aggressiv.

USA's flåde har sendt en destroyer, USS Farragut, og et overvågningsfly til området for at følge Maersk Tigris.

- De er tæt på skibet, og de vil være i stand til at reagere, hvis det er nødvendigt, siger Warren.

/ritzau/Reuters