Det jødiske museum i Bruxelles genåbner efter massakre

Næsten fire måneder efter en blodig nedskydning i det jødiske museum i den belgiske hovedstad Bruxelles er museet genåbnet søndag ved en ceremoni.

Hovedtaler var Belgiens premierminister Elio Di Rupo, og han brugte lejligheden til at fordømme antisemitisme, og han understregede Belgiens vilje til at bekæmpe jihadister fra den brutale islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS.

- Alle antisemitter og racisters handlinger bør kraftigt fordømmes, retsforfølges og straffes, sagde Di Rupo.

Han gentog, at Belgien vil være parat til at bidrage til en koalition af lande, hvor Danmark desuden også vil indgå, i kampen mod Islamisk Stat.

Det jødiske museum har været lukket siden 24. maj, da en mand skød og dræbte et israelsk ægtepar, en fransk kvinde og en belgisk mand, der befandt sig i bygningen. Få dage senere blev en mistænkt anholdt i den sydfranske havneby Marseille.

Politiet sigter den 29-årig fransk-algerier Mehdi Nemmouche for drabene, og en belgisk domstol oplyste i sidste uge, at han vil forblive varetægtsfængslet i mindst tre måneder mere.

Den sigtede mand menes at have kæmpet sammen med jihadist-grupper under den syriske borgerkrig.

For en uge side fortalte et befriet fransk gidsel, der havde siddet tilfangetaget i Syrien, at den mand, som nu er fængslet for at have dræbt de fire mennesker på det jødiske museum, var hans brutale fangevogter i Syrien.

Nicolas Henin, der er journalist, skrev på magasinet Le Points hjemmeside, at Mehdi Nemmouche, som Frankrig har udleveret til Belgien, var hans islamistiske fangevogter fra juli til december 2013, hvor han selv sad til fange i Syrien.

Henin beskriver Nemmouche som "en selvoptaget fantast, for hvem jihad omsider var en undskyldning for at tilfredsstille hans morbide tørst for berømmelse".

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip