Det koster at have penge i banken

Har du penge stående på en helt almindelig indlånskonto, taber du penge. Den gennemsnitlige rente, du får på indlån, ligger på 0,03 procent, mens de generelle prisstigninger ligge på 0,5 procent. Og det betyder, at pengenes værdi smuldrer dag for dag.

Danskernes opsparing på almindelige indlånskonti nærmer sig nu for første gang 500 milliarder kroner. Det svarer til, at en gennemsnitsfamilie har 180.000 kroner på en almindelig konto. Og det koster 850 kroner om året at have dem stående i banken.

- Hverken for den enkelte dansker eller for samfundsøkonomien er det specielt hensigtsmæssigt, at vi sætter formuer til side på konti, hvor vi får nul procent i rente, og hvor værdien af formuen dermed smuldrer dag for dag, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

- For selv om beløbet på din konto er det samme, bliver du reelt fattigere, fordi alting omkring dig stiger i pris, siger han.

Analysen er lavet af Mybanker.dk for Spar Nord. Og direktør i analysefirmaet John Norden mener, at danskerne bør overveje alternativer til de lave indlånsrenter.

- Man kan overveje et såkaldt tidsindskud i bankerne, hvor man binder sine penge i for eksempel et til tre år. Derved kan man opnå en rente, der er højere end inflationen, og så fastholder man i hvert fald sin købekraft, siger John Norden om analysen.

Martin Lundholm påpeger, at det også er vigtigt at forholde sig til, hvor mange penge der skal være tilgængelige med kort varsel, og hvor mange penge der kan placeres mere langsigtet.

- Det er altid en god idé at have penge på kontoen til at dække en uventet værkstedsregning eller en ny vaskemaskine. Men har du mange penge til at stå, så skylder du dig selv at overveje alternativer, siger chefanalytikeren.

Det er finanskrisen, der er den direkte årsag til, at danskerne polstrer sig.

- Problemet er, at vi er blevet overforsigtige, når vi skal placere vores penge, og paradoksalt nok er overforsigtighed næsten lige så forkert som uforsigtighed. I hvert fald som indlånsrenterne er i øjeblikket, siger Martin Lundholm.

/ritzau/

 

Dagens Gossip