Det rene svineri: Svenskerne får nu kæmpebøder for at vaske deres bil

Det er det rene griseri at vaske bil uden for vaskehaller.

Det viser forskning, der får vores svenske naboer til at forbyde bilvask uden for tankstationerne, ifølge Aftonbladet.

Konsekvensen af at vaske sin bil i indkørslen er en bøde i flere svenske kommuner, og i Jönkøbing kommune udløser det 10.000 svensker kroner i bøde, svarende til cirka 8.000 danske kroner.

- Hver gang, vi vasker bilen på gaden, skubber vi miljøomkostninger på 200 kr. videre til naturen i stedet for, at vi betaler for en bilvask. Ingen kan gøre det hele, men alle kan gøre noget. At tage bilen med i en rigtig bilvask er det mindste, vi kan gøre for naturen, siger Anders Finnson, der er miljøekspert til Aftonbladet.

Læs også: Undersøgelse: Danske bilejere er vilde med at vaske bil

Regningen for en bilvask opgøres ud fra, at svenske forskere mener, at der hvert år udledes 5,5 ton tungmetaller, 2.000 ton olie og 5.000 ton affedtningsmiddel, autoshampoo og voks, ud i vandløbene og videre i naturen.

Bilvask foregår ofte på steder, der ikke er egnet til at lede spildevandet væk på en miljømæssig forsvarlig måde, og det koster i oprydnings- og rensearbejde; altså 200 kroner per privat bilvask.

Det anslåede antal årlige bilvaske uden for vaskehaller anslås til at være 20 millioner årligt i Sverige. Med 200 kroner per vask løber oprydningsarbejdet dermed op i fire milliarder kroner, som stat og kommuner må betale.

Læs også: Farvel skatter: Nu kan du måske snart køre i en fed, tysk luksusbil - til tyske priser

I denne weekend står 290 svenske kommuner derfor sammen og er vært for kampagnen "Store bilvaskedag", der skal sætte fokus på problemet. 

Skal vi have et lignende forbud med bøde her i danmark

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip