Dét skrev de bare ikke: 4 ting, du absolut ikke skal skrive i en ansøgning

Det er ikke let at søge job. Slet ikke, hvis du ikke aner, hvordan du skal skrue en god ansøgning sammen.

Der sker da også en del kiks, når ansøgere sender ansøgningen afsted for hurtigt, fortæller Flemming Andersen, der er ledelsesrådgiver i organisationen Lederne.

Han har modtaget og rettet en del ansøgninger i sin karriere – nogle af dem ærkepinlige. Han husker især følgende bommerter, som folk har skrevet:

1) Jeg er arbejdsløs, og derfor søger jeg dette job…

2) Det er vigtigt, at jeg kan gå hjem til et fast tidspunkt, fordi jeg skal hente mine børn (kattene)…

3) En ung pige skrev “Uopfordret ansøgning: Jeg er en ung kvinde, der søger alle jobs – jeg er single og har ingen børn”…

4) Jeg trives ikke med at have for mange bolde i luften på samme tid…

Andre kiks, Flemming Andersen har oplevet, vedrører billeder i ansøgninger. Han har set selfie-billeder, der er taget til en fest med veninderne, eller hvor læseren skulle lede efter den pågældende person, der ansøgte, fordi der var 3-4 mennesker på billedet.

Vender billedet den forkerte vej
Ole Holdgaard er direktør for jobportalen ungarbejde.dk, som vejleder og hjælper unge under 30 år til at søge fritids- eller fuldtidsjob - især ufaglærte job eller job i servicesektoren. 

Han kender alt for godt til de kiks, mange begår, når de sender en ansøgning lidt for hurtigt eller for sjusket afsted:

- Et mega kiks er, når ansøgerne uploader et billede, som vender forkert: Så man skal vende hovedet sidelæns for at se personen. Det viser, at du er et sjuskehoved og ikke gider bruge tid på at gøre noget ordentligt færdigt, siger Ole Holdgaard.

En anden gængs fejl er, at ansøgeren ikke er ærlig i ansøgningen, men vælger at oversælge sig selv.

- Interviewerne skal nok finde ud af det, og så får du ikke jobbet. Så vær ærlig i ansøgningen, uddyber direktøren. 

Desuden skal man ikke være bange for, at slåfejl eller direkte stavefejl i ansøgningen er jordens undergang. Alt efter hvilken type job man søger, er arbejdsgivere ofte overbærende:

- Det er i langt højere grad personlighed, der spiller ind. Det er langt vigtigere, om man er omgængelig, man er villig til at gå den ekstra mil for en kunde fx, og at man er god til teamwork. Karakterer og fyld på CV'et kommer oftest i anden række, siger Ole Holdgaard.

Læs også: Skrot jobansøgninger: Jobportal vil have unge til at søge job med video

Råd om hvad du (ikke) skal gøre og skrive
Ud fra sin erfaring giver Flemming Andersen følgende råd om at skrive en god ansøgning, så arbejdgiveren lægger positivt mærke til din ansøgning:

1) Jo flere øjne, jo bedre
Få en anden til at se den igennem, inden du sender den. Man ser ikke altid selv, hvis noget kan misforstås, ligesom ovenstående grelle tilfælde er eksempler på.

2) Ansøgningen er ikke et uddybet CV
Du skal ikke sende en prosaudgave af CV’et; hvor du skriver det samme som i CV’et, men med flere fyld-ord. Når du ser et stillingsopslag, skal du læse det igennem, og tænke:

Hvorfor brænder jeg for at få det her job? Hvorfor er jeg motiveret og synes, det kunne være rigtig spændende? Det skal du have med i ansøgningen.

Mange skriver i deres ansøgning, hvad de har lavet tidligere og kigger dermed bagud, men en god ansøgning skal se frem og udover ovenstående besvare:

Hvad kan jeg bidrage med til det her job. Hvor og hvordan kan jeg gøre en forskel? Hvorfor skal de vælge mig?

Læs også: 10 skuespillere, som begyndte karrieren i pornobranchen

3) Pas på humoren
Nogle bruger humoren i en ansøgning. Det skal man virkelig passe på med, for det er ikke sikkert at den, der læser ansøgningen, forstår humoren.

Det er fx svært at forstå ironi, når det står på skrift. Man skal ikke tage nogen chancer, når man sender en ansøgning afsted. Er der 100 ansøgninger til én stilling, så ryger man hurtigt nederst i bunken.

4) Et billede siger mere end tusinde ord
Tænk også over, hvilket billede, du evt. sender med. Et billede, hvor du leger bikinibabe på en strand, duer selvsagt ikke.

Men det ses, at folk laver netop disse fejl, og derfor sender virkelig kiksede billeder med ansøgnignen. Tænk over billedet, lyder et sidste råd derfor.
 

 

Dagens Gossip