Det værste ved skilsmisse er børnenes reaktion

Det værste ved en skilsmisse er at se, at børnene blive påvirket, når familien går i opløsning.

Det mener et flertal af de danske forældre, der er gået fra hinanden og i den forbindelse skal dele fælles børn.

Ifølge en ny stor undersøgelse blandt 1018 danskere, der er blevet skilt fra en ægtefælle eller samboende børn, oplevede forældrene, at deres børn reagerede ved at blive triste, vrede eller mere indelukkede i forbindelse med skilsmissen.

Næsten halvdelen af alle ægteskaber og samboende parforhold ender i en skilsmisse, og hvert år kommer der cirka 25.000 nye skilsmissebørn i Danmark.

Langt de fleste forældre ønsker at skåne deres børn så meget som muligt i den forbindelse.

- Ikke desto mindre oplever vi desværre ofte, at børn bliver genstand for store konflikter mellem forældrene i en skilsmissesituation, siger familieadvokaternes formand, Helle Larsen.

- Det er de børn, der har det værst, og det er de børn, som vi har en forpligtelse til at hjælpe og beskytte bedst muligt, siger familieadvokaternes formand, Helle Larsen.

I undersøgelsen, der er foretaget af analyseinstituttet Userneeds for Danske Familieadvokater i november måned, svarer 31 procent af forældrene, at deres børn blev mere triste i perioden efter skilsmissen.

16 procent oplyser, at børnene reagerede med vrede, og 13 procent oplevede, at deres børn blev mere indelukkede.

- Selv de mest fornuftige og ansvarsfulde forældre kan opføre sig irrationelt i en skilsmissesituation, hvor man ofte er i sine følelsers vold. Det er menneskeligt, men det er noget skidt, når det går ud over børnene, siger Helle Larsen.

Hun mener, at der generelt er brug for mere rådgivning og fokus på børnenes situation og ønsker, når familien bliver opløst.

- Den nye forældreansvarslov og systemet tager udgangspunkt i, at forældrene kan finde ud af at tale sig til rette med et minimum af hjælp. Statsforvaltningerne er slet ikke gearet til at behandle sager med et højt konfliktniveau, siger Helle Larsen.

Knap en tredjedel af forældrene oplyser i undersøgelsen, at der i høj eller i nogen grad var konflikter i forbindelse med deling af børnene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip