Det Veterinære Sundhedsråd: Ponyen led smertefuld død

En erklæring fra Det Veterinære Sundhedsråd konkluderer, at en pony har været mishandlet, da to mænd sidste sommer aflivede ponyen på en strand i Tisvildeleje.

Det er 25-årige Carl Plum, søn af madskribent Camilla Plum, som sammen med en 22-årig mand er tiltalt for dyremishandling. Begge mænd nægter sig skyldige i mishandlingen.

Men den omstridte erklæring fra Det Veterinære Sundhedsråd peger i en anden retning.

- Ponyen har lidt en lang og smertefuld død, læste anklager Rikke Hald op fra erklæringen i Retten i Helsingør tirsdag.

Erklæringen er ikke for sarte sjæle.

Rådet konkluderer, at der gik lang tid fra de første smerter til, at ponyen mistede livet.

Anklager Rikke Hald læste blandt andet op, at der var "blod ud af begge næsebor", at "tarmsættet var fjernet fra bughulen" og "penis var skåret bort og testiklerne blotlagt".

Retssagen begyndte i maj i år, men sagen blev dengang udskudt, fordi retten afviste at bruge Det Veterinære Sundhedsråds erklæring som bevis.

Både forsvarere og dommere mente, at rådet med sin vurdering havde taget stilling til, hvorvidt de to tiltalte mænd var skyldige.

Derfor måtte udtalelsen ikke indgå som bevis i sagen, mente dommeren. Men den afgørelse kærede anklageren og fik medhold af Østre Landsretten i juni.

Shetlandsponyen Tarzan, der tilhørte Camilla Plum, blev aflivet om aftenen 22. juni 2013. Aflivningen blev filmet, og videoen blev vist i retten tirsdag.

På filmen ser man, at ponyen bliver slået ned, får skåret hovedet af og sprættet bugen op. Carl Plum har erkendt, at han førte kniven. Men han mener, at ponyen blev bedøvet, da den blev slået ned.

Under afhøringen fortalte han, at han kun gjorde det, fordi han var sikker på, at der ikke var tale om mishandling.

- Hvis jeg havde været i tvivl eller en lille smule i tvivl, så havde jeg ikke gjort det, lød det fra Carl Plum.

Der forventes dom i sagen senere tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip