DF: Aftale om Horns Rev kan hjælpe os ud af energiforlig

Efter en fredag med intense politiske forhandlinger er havvindmølleparken Horns Rev III nu sendt i udbud. Den helt store knast var finansieringen af den slags projekter om vedvarende energi, VE, som er en del af energiforliget.

- Vores betingelse for at sende Horns Rev i udbud var, at vi skulle have finde ud af, hvordan vi håndterede problemet med, at EU-Kommissionen har underkendt PSO-systemet, siger formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau.

EU-Kommissionen har nemlig forbudt Danmark at bruge de såkaldte PSO-energiafgifter til finansieringen af VE-projekter som havvindmølleparken i Nordsøen.

Og derfor har man nu aftalt at finde frem til en ny måde at finansiere projekterne på i fremtiden, samtidig med at udbygningen af Horns Rev kan gå i gang.

- Det er overraskende for mig, at vi blev enige så hurtigt, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Men det har været helt grundlæggende for os, at kan vi ikke blive enige om et PSO-system, der kan godkendes af kommissionen, så er vi ikke forpligtet til at gennemføre de fordyrende VE-projekter, der er i energiforliget frem til 2020, siger han.

Danmark har sammen med EU-Kommissionen fundet en midlertidig løsning på PSO-problemet i 2015-16, og alle partier i forligskredsen er enige om at finde en langsigtet løsning sammen med virkning fra 1. januar 2017.

- Helt grundlæggende ønsker vi, at man efter et valg kan definere en ny energipolitik. Vi har brugt den her situation til at få frigjort partierne af nogle af de bindinger, der er i energiforliget, siger DF's formand.

- Kan vi ikke blive enige, frigøres partierne i energiforliget. Og så kan vi se på energipolitikken efter et folketingsvalg med nye øjne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Energiforliget stammer fra 2012, hvor alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance indgik forliget, der skal omstille Danmark til at blive uafhængig af olie, kul og gas i 2050.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip