DF: Fængslet dansker i Libanon kan være nyttig prøvesag

En 19-årig dansk statsborger, som ifølge Berlingske har siddet fængslet i Libanon siden juni, ligger muligvis inde med oplysninger, der kan tale for en udlevering til det danske retssystem.

Manden mistænkes for at være en del af netværket hos den militante gruppe Islamisk Stat (IS), og derfor kan et muligt scenarie være, at der kræves en udlevering af ham til Danmark. Det mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

- Som jeg ser det, er der to muligheder: Enten at man lokalt i Libanon får en sag igangsat ved hjælp af de libanesiske myndigheder, eller også skal han udleveres til Danmark, siger ordføreren.

- På en eller anden måde skal denne sag i hvert fald tages seriøst, så der ikke bare bliver slået en streg over det.

- Vi står i en situation, hvor der ikke har været nogen sager i forhold til hellige krigere i enten Syrien eller Irak. Der tyder det på, at den her sag kunne være en god prøvesag, fortsætter han.

Spørgsmål: Hvad mener du med en prøvesag?

- Lidt ulig en del andre lande, vi normalt sammenligner os med, så er det ikke lykkedes de danske myndigheder at retsforfølge nogen af de terrorister eller krigere, som har været af sted, siger Peter Skaarup.

Når denne person nu er strandet i Libanon, så kan der måske være nogle oplysninger, som kan bruges af myndighederne, mener han.

- Vi kunne godt ønske os, at der var flere sager, men nu har vi altså en mulighed her, siger Peter Skaarup.

- Der synes vi, at man fra dansk side skal tage de relevante skridt og få klargjort, om der er en sag, og om der kan køres en sag i Libanon eller i Danmark, sådan at det også kan få konsekvenser for dem, der tager af sted for at kæmpe på IS' side.

Ifølge Berlingske er der endnu ingen formel anklage mod den 19-årige, men han skal have modtaget flere besøg af de danske myndigheder i fængslet.

På grund af den manglende anklage er det da også for tidligt at kræve en dansk udlevering, siger De Konservatives udenrigsordfører, Lars Barfoed.

- Det er for tidligt at sige, fordi der formentlig kan føres retssag mod ham med de samme anklagepunkter i Libanon.

- Om det så er mest hensigtsmæssigt at føre en retssag i Libanon eller Danmark, det har vi ikke forholdt os til på nuværende tidspunkt, lyder det fra Lars Barfoed.

Ifølge de libanesiske myndigheder har danskeren angiveligt været en aktiv del af IS i Libanon og Syrien og har opholdt sig i regionen i længere tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip