DF: Folkeafstemningen om retsforbeholdet er et selvmål

05/09/2015 18:52

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at det er et selvmål af regeringen, at den har udskrevet folkeafstemning om retsforbeholdet, samtidig med at EU-landene står midt i en historisk migrations- og flygtningekrise.

- Det er underligt, at regeringen har valgt at udskrive folkeafstemning lige nu. Jeg tror, det bliver et selvmål for dem, siger han.

Søren Espersen, der som formand for Udenrigspolitisk Nævn lørdag er i Luxembourg for at deltage i et parlamentarisk møde med blandt andre EU's udenrigschef, Federica Mogherini, forudser en meget tæt folkeafstemning.

- Men jeg tror, at vi har gode chancer for at vinde på grund af den situation, vi står i lige nu, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet folkeafstemning om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, hvor Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde vi skal deltage i.

Venstre og de øvrige ja-partier vil beholde forbeholdet, når det gælder udlændinge- og asylpolitik, og de har givet hinanden vetoret for at forhindre, at nye politiske flertal ændrer på det.

Men det giver Søren Espersen ikke meget for. Og han tror, at et flertal i Folketinget ville have kastet Danmark i armene på EU's flygtningekvoter, hvis den store krise, hvor flere hundredtusinder mennesker er strømmet til Europa alene i år, havde udspillet sig efter folkeafstemningen 3. december.

- Det er jeg overbevist om, at man hurtigt ville blive enige om i Folketinget, mener Søren Espersen.

- Man afskaffer hele retsforbeholdet - det, mener jeg, er væsentligt at sige - og så kommer der nogle ting, som Folketinget skal ind over. Men jeg synes, det er for farligt at overlade det til dem, siger Søren Espersen.

Ja-partierne er Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF, De Konservative og Alternativet, mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU anbefaler et nej.

/ritzau/