DF: Folketinget skal fastsætte fælles kommuneskat

Børnepasning, ældrepleje, sygehusbehandling og andre velfærdsydelser skal være mere ensartede på tværs af landet. Derfor skal der være en fælles kommunale skattesats i hele Danmark.

Sådan siger formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, mandag i et interview med Ugebrevet Mandag Morgen.

- Hvis vi skal sørge for, at der er et nogenlunde ensartet serviceniveau ud over landet, bliver vi nødt til at finde en ny model, siger han og fortsætter:

- Det kan være at fastlægge en ensartet kommunal skatteprocent, hvor den pose penge, der bliver samlet sammen, bliver fordelt ud fra mere klare parametre, der giver de enkelte kommuner mulighed for at have den samme service på f.eks. ældreområdet og børneområdet.

Kommuneskatten svinger i dag med mere end 5 procentpoint fra kommune til kommune. Den er lavest i Rudersdal, skarpt forfulgt af andre velhaverkommuner som Frederiksberg, Gentofte og Hørsholm, skriver Mandag Morgen.

- Ni ud af ti af de kommuner, der har de laveste skatteprocenter, ligger omkring København. Og det er ikke dem, der har det laveste serviceniveau, for borgerne tjener typisk mere, siger Kristian Thulesen Dahl.

De højeste skatteprocenter finder man i udkantskommuner som Langeland, Vesthimmerland og Brønderslev.

Kristian Thulesen Dahl siger til Ugebrevet Mandag Morgen, at det er Folketinget, der skal fastsætte skatteniveauet.

- Vi forestiller os, at man laver en skatteprocent, der er den samme over hele landet, og som indbringer nogenlunde de samme indtægter som i dag. Og så har du en sideløbende forhandling, der handler om statens bloktilskud. Den del af det skal ikke være så meget anderledes end i dag, siger han.

DF-formanden siger, at man - ved at fastsætte en fast skatteprocent - undgår en situation, hvor en person vil spekulere i, hvorvidt det kan betale sig at flytte til en anden kommune.

- Han skal betale det samme i kommuneskat – og så er det i stedet lokalpolitikernes evne til at få mest muligt ud af pengene, som kan være tillokkende for, hvor man vil bosætte sig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip