DF: Forbyd fætter-kusine-ægteskaber i flere generationer

Det skal være forbudt at gifte sig med sin fætter eller kusine, hvis man selv er barn af et par, der har gjort det samme.

Det mener Dansk Folkeparti, der netop har stillet et beslutningsforslag i Folketinget om at forbyde de såkaldte kæde-fætter-kusine-ægteskaber, skriver Kristeligt Dagblad.

Forslaget kommer oven på en løbende debat om fætter-kusine-ægteskaber, som senest blev aktualiseret i 2011, da Arbeiderpartiet i Norge foreslog helt at forbyde den slags ægteskaber.

Forslaget blev ikke vedtaget, men siden da har Dansk Folkeparti forsøgt at finde ud af, hvor det skulle "lægge snittet" for et forbud her i landet.

Og når partiet har valgt at lægge det netop ved kæde-fætter-kusine-ægteskaberne, er det fordi, det ønsker at finde et kompromis, som de andre folketingspartier også kan stemme for.

Samtidig skal forslaget gøre op med den sociale kontrol, der kan være i visse indvandrermiljøer, siger integrationsordfører Martin Henriksen (DF) og uddyber:

- Dels er der sundhedsargumentet. Vi ved, at der er en større risiko for, at en fætter og kusine vil få et sygt eller handicappet barn.

- Dels ønsker vi med forslaget at bryde med den sociale kontrol, der er i visse miljøer i Danmark. Når man ser folk, der i flere generationer bliver gift i fætter-kusine-ægteskaber, må det være udtryk for en social kontrol og kulturelle normer, som ikke passer ind i Danmark, siger han til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Karen Brøndum-Nielsen, der er professor og overlæge ved Kennedy Centret, som er en del af Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet, er risikoen for, at fætter-kusine-par føder børn med handicap eller arvelige sygdomme på fire til seks procent - dobbelt så høj som for gennemsnitsbefolkningen.

/ritzau/

.

Dagens Gossip