DF: Fornuftigt partistøtte-forslag risikerer slagside

admin

|

25/03/2015

Dagens topnyheder

Hovedelementerne i regeringens udspil til de kommende forhandlinger om partistøttereglerne er fornuftige, men man risikerer at favorisere de røde partier.

Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Det jeg har hørt indtil nu fra regeringen, hvor de 20.000 kroner bliver til 10.000 (bagatelgrænsen, red.), og de lokale indsamlinger ikke kan undtages, er fornuftige ting og et skridt i retning af mere åbenhed og gennemsigtighed, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Vi har brug for så meget åbenhed som muligt, for det at drive politik i Danmark skal ikke være et spørgsmål om, at man har en kæmpe fordel, hvis man har penge i ryggen.

Ifølge regeringen skal partier og politikere i fremtiden indberette navne på donorer af pengebeløb på 10.000 kroner eller mere til myndighederne. Grænsen er i dag på 20.000 kroner.

Peter Skaarup er dog bekymret over, at regeringen ikke har rettet fokus mod alle aspekter af den indirekte partistøtte, hvor politikerne får bidrag i andre former end kroner og øre.

- Hvis man ikke gør noget, kan der hurtigt kommer en slagside, hvor man kommer omkring den støtte, som Venstre, Konservative og måske også Liberal Alliance får, men ikke går tilsvarende efter der, hvor Socialdemokraterne får støtte, vurderer han og fremhæver et eksempel:

- Der findes samarbejder mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne, hvor man opkøber udendørsreklamer, som bruges af fagbevægelsen til daglig, og af Socialdemokraterne, når der er valg.

- Det giver en konkurrencefordel, fordi reklamepladsen bliver dyrere, når der først er udskrevet valg.

Onsdag fremlægges anbefalingerne fra det ekspertudvalg, som har gransket partistøttereglerne.

Men Peter Skaarup mener, at regeringens opdrag til udvalget har været for smalt, da det ikke omfatter annoncekampagner fra private organisationer, hvor budskabet flugter med et eller flere partiers politik.

- Det er en gråzone, og det er svært at sætte grænsen. Men jeg havde gerne set, at udvalget var blevet bedt om at se på det, påpeger gruppeformanden.

/ritzau/