DF: Hetz mod Sverigedemokraterna er udemokratisk

Skrevet af admin

03/12/2014

Dagens topnyheder

Det er udemokratisk og politisk hetz.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, efter at den svenske regering foretrak et valg frem for at forhandle om en finanslov med DF's svenske søsterparti Sverigedemokraterna.

- Det er absurd at udelukke vælgerne. De andre partier forsøger at ekskludere Sverigedemokraterna, og det er baggrunden for, at svenskerne skal til valg nu.

- Det er dybest set udemokratisk, og nu står de i suppedasen med nyvalg og en kaotisk situation. Det vil føre til, at mange svenskere vil reagere og undre sig over, om det kan være rigtigt, at deres stemmer ikke bliver talt med, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, valgte at udskrive valg efter 62 dage på posten.

Forud for Löfvens beslutning var der benhårde forhandlinger med den borgerlige Alliansen, hvor mindretalsregeringen forsøgte at finde et flertal for sit finanslovudspil.

Sverigedemokraterna, der blev holdt udenfor, havde krævet stramninger af udlændingepolitikken for at stemme ja til regeringens finanslov.

- Man kan godt kalde det hetz, de vil simpelthen ikke tælle vælgernes stemmer med.

- Der har været røster i den danske debat, der har haft det på samme måde med Dansk Folkeparti, men de er blevet gjort til skamme, siger Peter Skaarup.

Ved det seneste valg for blot to og en halv måneder siden fik Sverigedemokraterna flere end 800.000 stemmer og en fordobling af mandatet.

Spørgsmål: Men Sverigedemokraterna har sagt, at de til hver en tid vil stemme mod det budgetforslag en given regering fremsætter - uanset hvilken farve den har. Er det demokratisk?

- Hvis de grundlæggende mener, at finanslovsforslaget trækker i en forkert retning, så mener jeg ja, siger Peter Skaarup.

Spørgsmål: Sverigedemokraterna vil gøre valget 22. marts næste år til en folkeafstemning om svensk indvandringspolitik. Er det ikke at tage valget som gidsel?

- Nej, det mener jeg ikke. De må jo sige det om valgkampen, de mener skal være det store spørgsmål. Det er meget forståeligt, for Sverige har ført en ekstrem indvandringspolitik gennem årene, siger han.

/ritzau/