DF: Junckers milliardplan for EU har marginalværdi

Allerede før den store investeringsplan for EU bliver præsenteret onsdag morgen, er DF og Venstre ude med henholdsvis ris og ros af planen, der skal få Europas økonomi på ret køl. Ifølge Dansk Folkeparti får hele projektet kun marginalværdi for genoprejsningen.

Planen går ud på at sprøjte 2350 milliarder kroner ind i diverse projekter som broer, bredbåndsanlæg, forskningsprojekter, uddannelse og vedvarende energi over de næste tre år.

Tanken er, at EU skal stille med en garanti på 119 milliarder kroner, mens Den Europæiske Investeringsbank (EIB) kommer med 37 milliarder kroner. Udfordringen er dermed at finde private investorer som store pensionskasser, der skal investere i den økonomiske genoprejsning.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, præsenterer onsdag morgen planen i EU-Parlamentet i Strasbourg, men den møder på forhånd kritik fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der tvivler på planens reelle værdi.

- Det er pensionsfonde, der skal investere. Men hvis de ikke gennem dette projekt investerede i en vej eller en ny bro, så ville de jo bare investere i andre ting.

- Pensionsmidlerne skal jo på en eller anden måde arbejde til gavn for opsparerne. Nu forsøger man så at lokke nogle af de her penge i retning af EU's initiativ, siger han.

Det er tanken, at et uafhængigt ekspertpanel skal vurdere alle de projekter, der måtte melde sig i de forskellige medlemslande i håb om at få penge fra den nye investeringsfond.

I den højtprofilerede investeringspakke er der også en diagnose af dansk økonomi, og her hedder det, at Danmark lider under manglende investeringer efter krisen trods rekordhøj opsparing i virksomhederne.

Derfor skal de administrative byrder fjernes, og den del er Venstre enig i.

- Langt hen ad vejen er jeg enig med Juncker, men planen forudsætter, at vi i Danmark får styr på de administrative byrder, der er.

- I Danmark har vi noget administration, som er enormt tungt, og som gør det dyrt at drive virksomhed og investere i Danmark, siger økonomiordfører Jacob Jensen (V).

Kommissionen sigter mod, at fonden skal være klar til brug i midten af 2015, når aftalen er forhandlet på plads med EU's medlemslande og EU-Parlamentet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip