DF kalder ældre-milliard for blændværk

Dansk Folkeparti beskylder regeringen for at pynte på virkeligheden, når det gælder den såkaldte ældre-milliard, som blev afsat på årets finanslov for at forbedre vilkårene for de ældre.

Regeringen, Venstre og de Konservative afsatte en milliard kroner, som er øremærket ældreområdet, og som kommunerne kan søge midler fra, hvis de har konkrete projekter at bruge dem på.

Men nu viser en udregning fra fagforbundet FOA, at landets kommuner i år vil spare 1,37 milliarder kroner på ældreområdet, og det har fået FOA til at kalde milliarden for udhulet.

- Da regeringen som et led i finansloven for 2014 fik indført den såkaldte ældremilliard, blev den lanceret som et reelt løft på området. Statsminister Helle Thorning-Schmidt fremhævede endda pengene i sin nytårstale, siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard.

- Nu viser det sig så, at det hele samlet set ender som en spareøvelse, hvor man giver med den ene hånd og tager mere med den anden, og det er mildt sagt ikke kønt, siger hun.

Karin Nødgaard anerkender, at det er kommunerne, der har valgt at spare på ældreområdet, men hun understreger, at det i sidste ende er regeringens ansvar.

- Regeringen skulle have været opmærksom på, at det kunne ske, at kommunerne efterfølgende over en bred kam ville spare på området, og det er da umådelig trist, hvis det hele ender med, at de ældre oplever dårligere service og ikke bedre, siger Karin Nødgaard.

Socialminister Manu Sareen (R) afviser, at der er tale om en spareøvelse.

- Den her milliard ligger ud over de penge, som kommunerne havde planlagt at bruge på området i 2014. Det har kommunerne skrevet under på, da de hver især søgte om en del af milliarden til hele konkrete initiativer, skriver Manu Sareen i en e-mail til Ritzau.

Han understreger derudover, at der allerede er afsat en ekstra milliard kroner næste år til blandt andet at give ældre bedre praktisk hjælp og personlig pleje.

/ritzau/

 

Dagens Gossip