DF: Kommuner magter ikke integrationsopgave

Kommunerne har ikke noget ønske om, at staten skal overtage opgaven med at integrere de flygtninge, der får asyl i Danmark.

Den udmelding kom formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), med torsdag, efter at debatten om statsdrevne flygtningelandsbyer for nogle uger siden stak en kæp i hjulet for udlændingeforhandlinger på Christiansborg.

Men den melding viser bare, at KL er virkelighedsfjerne, mener udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

- Det er, som om alvoren ikke er gået op for KL. Rigtig mange borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer synes, at de er enormt pressede og har svært ved at boligplacere flygtninge, der kommer, siger han.

- Det er, som om toppen af KL ikke rigtig har forståelse for, hvad der rører sig blandt deres medlemmer.

- De burde vide med de erfaringer, der er ude i kommunerne, at det er en stort set uoverkommelig opgave.

- Jeg tror simpelthen, at der sidder nogle folk i toppen af KL, der har et synspunkt, og så sidder der folk ude i kommunerne, som har et andet synspunkt, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har med afsæt i forskellige modeller kæmpet for, at staten skulle stå for driften af flygtningelandsbyer, hvor flygtningene kunne bo og gå i institution.

Dermed ville kommunerne slippe for ansvaret for at finde boliger og institutionspladser til de tusinder, der ventes at få asyl næste år.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviste dog under forhandlingerne at indføre landsbyerne uden en grundig analyse først.

- Hvad vil det koste, skal der oprettes et separat skolesystem, hvad med lægehjælp, hvad med alle de ting, vi normalt tilbyder i et velfærdssamfund, remsede hun op under forhandlingerne.

- Og ikke mindst: Hvilken indvirkning vil det få på integrationen efterfølgende? Det bliver vi da nødt til at vide noget om, sagde ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip