DF kræver klare budgettal til økonomer

Finansministeriet skal garantere, at uafhængige økonomer kan se, hvordan ministeriet beregner centrale tal som den strukturelle saldo.

Det siger Dansk Folkepartis finansordfører, Réne Christensen, efter at flere økonomer i Børsen beskylder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at skjule de beregninger, som regeringen baserer sine besparelser på næste års finanslov på.

- Det er vigtigt, at (tænketanken) Cepos og andre kan komme ind under tallene og være en form for vagthund, siger René Christensen.

I Børsen kritiserer Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, at Finansministeriet er lukket. Det samme lyder fra cheføkonomer i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, den borgerligt-liberale tænketank Cepos og økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet.

- Det er stærkt uhensigtsmæssigt, at det er så uklart, hvordan Finansministeriet laver beregningerne, at det i den grad kan diskuteres, om man styrer den økonomiske politik fornuftigt, siger Steen Bocian til Børsen.

René Christensen kræver, at økonomerne kan tjekke Finansministeriets tal.

- Den tidligere S-R-regering begyndte at medregne dynamiske effekter (som en indirekte virkning af skattelettelser, red.). Man skal bruge den samme regnestok. Man kan ikke sammenligne æbler og pærer, siger René Christensen.

I EU må et strukturelt underskud højst være 0,5 procent af bruttonationalproduktet. Ellers kan EU-Kommissionen straffe et medlemsland med store bøder. 2010-13 krævede EU-Kommissionen, at Danmark sænkede sit underskud og sparede 24 milliarder kroner.

- Det skal være en åben bog. Selvfølgelig skal det det. Det lægger vi politikken ud fra. Derfor siger Claus Hjort, at vi er nødt til at stramme mere eller mindre. Tallet styrer, hvor vi ligger henne, siger René Christensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip