DF kræver Thorning i samråd om terrorsag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke i samråd i Folketingets retsudvalg for at forklare, hvorfor hun gav oplysninger, som viste sig at være forkerte, om terrorangrebet i København 14. februar på et internationalt pressemøde to dage senere.

Det oplyser hun i sit brev til retsudvalget.

Samrådet klares af justitsminister Mette Frederiksen (S), fordi "spørgsmål om myndighedernes indsats i forbindelse med terrorangrebet i København den 14.-15. februar 2015 hører under justitsministeren", skriver Helle Thorning-Schmidt.

Hun henviser til en "helt fast praksis" om, at den ansvarlige minister besvarer Folketingets spørgsmål. Det forklarede daværende justitsminister Lars Barfoed (K) detaljeret i marts 2010 til Folketingets Udvalg for Forretningsordenen, siger hun.

Thorning fastslog 16. februar 2015, at politiet straks skærpede sikkerheden ved den jødiske synagoge i København efter Omar Abdel Hamid el-Husseins skudangreb mod et møde i Krudttønden.

Det siger statsministeren til TV2 News.

- Jeg gengiver jo bare de oplysninger, jeg havde fået efter terrorangrebet. Hvorfor skulle jeg gøre andet? Men det vigtige i denne sag er, at der nu er lavet en stor redegørelse om hele forløbet, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Der er erkendt nogle områder, vi kan lære af - blandt andet, at man skal være hurtigere ved synagogen. Det allervigtigste er, at politiet var ved synagogen, da gerningsmanden var der.

Politiet kom - ifølge politiets redegørelse til regeringen - først til synagogen fire timer efter skudvekslingen ved Krudttønden, hvor en mand blev dræbt og flere politibetjente blev såret.

Thorning vil ikke uddybe, hvem der orienterede hende.

- Jeg vil ikke gå nærmere ind i det. Men det er klart, at når jeg går til et pressemøde, så forbereder jeg mig selvfølgelig og får oplysninger fra folk, som kender mere til det, end jeg gør, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip