DF stejler fortsat over Mali-mission til 42 millioner kroner

42 millioner kroner skal Forsvaret punge ud for at sende et Hercules-transportfly og 30 specialtrænede soldater fra Jæger- og Frømandskorpset til FN-missionen i Mali.

Det viser beslutningsforslaget om yderligere dansk militært bidrag til FN's fredsbevarende operation Minusma i det vestafrikanske land.

Pengene kunne bruges bedre, mener Dansk Folkeparti, som ifølge forsvarsordfører Marie Krarup fortsat er meget skeptisk over for missionen.

- Vi bliver mere og mere kritiske, fordi de penge kunne vi bruge et andet sted i Forsvaret, som lider økonomisk i øjeblikket. Og vi har ikke nogen national interesse i Mali.

- Vi vil meget nødigt sende specialtropper afsted, og vi kan heller ikke helt se idéen i at sende transportflyet. Men vi har ikke gjort vores stilling endeligt op. Vi er i hvert fald ikke blevet mere positive, siger Marie Krarup til Ritzau.

Spørgsmål: Er 42 millioner kroner for dyrt?

- Det er ikke sådan, at vi skal spare, så vores udsendte ikke skal have noget mad under missionen. En mission koster det, en mission koster.

- Spørgsmålet er, om missionen skal være der. Det er det spørgsmål, vi stiller os. Pengene kan bruges bedre andre steder, siger Marie Krarup.

Af beslutningsforslaget fremgår det, at specialstyrken forventes at blive sendt afsted til Mali fra april 2016 og otte måneder frem til en pris på cirka 11 millioner kroner.

Transportflyet forventes udsendt ultimo oktober 2016 og seks måneder frem. Forventet pris: Cirka 31 millioner kroner. Altså sammenlagt omkring 42 millioner kroner.

Alle meromkostninger forbundet med Mali-missionen afholdes inden for Forsvarets eksisterende økonomiske ramme, står der i beslutningsforslaget.

Marie Krarup har tidligere luftet tanken om kun at sende transportflyet afsted, men 31 millioner kroner er "voldsomt mange penge", som hun udtrykker det.

Foruden specialstyrken og transportflyet kan Danmark desuden sende op til 30 stabsofficerer afsted, og én stabsofficer forventes at koste cirka 600.000 kroner om året. Siden januar 2014 har cirka 20 stabsofficerer været i landet.

Regeringens ønske om at sende et transportfly, nogle stabsofficerer og 30 soldater bakkes op af Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Alternativet og Liberal Alliance.

De Konservative er imod. Enhedslisten overvejer endnu, men det tæller til det positive, at der er tale om en FN-mission.

/ritzau/

 

Dagens Gossip