DF: Syrienkrigere skal også miste statsborgerskabet

Danskere, der drager i hellig krig i Syrien og Irak, skal have frataget statsborgerskabet.

Det erklærer Dansk Folkeparti, efter der det seneste døgn er kommet fokus på problematikken.

- I den eksisterende lovgivning er der mulighed for at fratage folk statsborgerskabet, hvis man er med i terrorhandlinger, men den bliver ikke brugt, siger udlændingeordfører Martin Henriksen til Ritzau og tilføjer:

- Ved at stramme lovgivningen, kan man signalere til domstolene, at det skal prioriteres højere.

Han ser også mulighed for, at Folketinget i konkrete sager kan stemme om, hvorvidt navngivne krigere skal have frataget statsborgerskabet.

- Det har man gjort med omvendt fortegn i Im-sagen og Songül-sagen (udvisningssager red.). Regeringen har taget mange enkeltsager op, når det har handlet om at give opholdstilladelser, og det mener vi også, man kan gøre, når det går den anden vej, forklarer Martin Henriksen.

Danmark har imidlertid tilsluttet sig FN's statsløsekonvention og kan dermed ikke tage det danske statsborgerskab fra personer, hvor det medfører, at de herefter ikke har noget statsborgerskab.

- Efter vores opfattelse bør man opsige FN's statsløsekonvention. Det kan betyde, at folk i nogle tilfælde bliver statsløse, men det, synes jeg faktisk ikke, er vores problem. Det må de selv ligge og rode med, siger udlændingeordføreren.

Han medgiver, at Danmark alligevel kan komme til at hænge på statsløse syrienkrigere.

- Man kan ikke altid få det bedste af alle verdener, men tanken er, at man skal sørge for at fratage dem statsborgerskabet, mens de er nede og kæmpe for Islamisk Stat, så de ikke kan rejse ind i Danmark, hvor der samtidig skal være mere grænsekontrol, erklærer Martin Henriksen.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har fredag erklæret, at regeringen vil tage opholdstilladelsen fra krigerne, mens Venstre vil indføre en liste over lande, hvor det som udgangspunkt er helt forbudt for danskere at rejse til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip