DF vil give ældre en værdighedsgaranti

- Vi skal have værdigheden tilbage i ældreplejen.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som på partiets årsmøde i Herning oplister flere krav på ældreområdet forud for forhandlingerne om finansloven.

Dansk Folkeparti har allerede meddelt at man vil kæmpe for en "ægte" ældremilliard, som går direkte til ældreområdet frem for til at udfylde huller i kommunekasserne.

- Vi vil gerne kalde det for en værdighedsmilliard. Værdighedsmilliarden skal sikre flere varme hænder og mere tid til den enkelte ældre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil samtidig udstede en såkaldt værdighedsgaranti til landets ældre:

- Og hvad indebærer det? Jo, det indebærer eksempelvis, at man indretter ældreplejen med respekt for den enkelte ældres selvbestemmelsesret, egenværd og livsførelse.

- Det kaldes værdighedsgaranti, og det har man med succes arbejdet på i vores nabolande. Vi vil her i efteråret arbejde for at få værdighedsgaranti ind i den danske ældrepleje, siger Kristian Thulesen Dahl.

Konkret betyder garantien ifølge Thulesen Dahl, at ældre skal have ret til at få den nødvendige hjælp til personlig hygiejne, så de ikke sidder i en brugt ble. Måltiderne skal være bedre, man skal få hjælp til at gå en tur og have mulighed for samtaler og nærvær.

- Men for at kunne sikre det, skal der naturligvis afsættes ressourcer til det, siger Thulesen Dahl, som blandt andet vil finde pengene ved at sikre, at regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag ikke ender med at tage penge fra kommunerne.

Bidraget betyder, at kommunerne årligt skal finde én procent, som regeringen kan omprioritere til andre initiativer. Alle de penge skal tilbage til kommunerne, siger Thulesen:

- Øvelsen skal netop bruges til at prioritere kernevelfærden, men meget af kernevelfærden finder jo netop sted gennem kommunerne. Derfor afviser vi minusvækst i kommunerne, som omprioriteringsbidraget ellers kunne medføre, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip