DI: De hurtige tog vil skabe mere vækst

Regeringen har sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti fået en aftale i hus om en togfond på 28,5 milliarder kroner. Og det glæder DI, der mener, at jernbanen i Danmark har brug for en opstrammer.

- Det skal være hurtigt og let at tage toget mellem de største byer, så Danmark bindes bedre sammen. Det er på tide, at Danmark får en elektrificeret jernbane, så vi i fremtiden får en mere effektiv og grøn togdrift, siger Michael Svane, direktør i DI Transport.

Den nye aftale indebærer både elektrificering af størstedelen af banenettet og realisering af time-modellen, hvor rejsetiden mellem de største byer bringes ned til en time.

Og hurtige tog skaber vækst.

Og at infrastrukturen bliver bedre, er vigtigt for virksomhederne, viser en undersøgelse, som DI har lavet.

- Infrastruktur er en vigtig brik, når vi skal ruste virksomhederne til den internationale konkurrence, siger Michael Svane.

- Produktivitet er afhængig af en velfungerende infrastruktur, og vores virksomheder har brug for effektive transportmuligheder for både pendlere og erhvervstransport, siger han.

Formanden for Ingeniørforeningens Teknologiudvalg, Per Højbjerre, siger, at aftalen om togfonden kan flytte hver anden fra fly og bil til tog.

- Vores undersøgelser har tidligere vist, at op mod halvdelen af danskerne, der enten kører i bil eller flyver mellem landsdelene, vil tage toget, hvis timeplanen realiseres, siger Per Højbjerre.

- Så der er et enormt potentiale for en øget og klimavenlig mobilitet, som også vil gavne den hjemlige vækst, siger han i en kommentar til aftalen.

Aftalen betyder også, at landsdelene knyttes tættere sammen. Og at Danmark nærmer sig de standarder, der er i andre lande i Europa.

- Jernbanenettet herhjemme har længe været underprioriteret på bekostning af investeringer i vejnettet, og med en milliardstor fond kan vi endelig få udlignet det misforhold, siger Per Højbjerre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip