DI: Gode takter i V-udspil - men ingen roser uden torne

Helt overordnet er det glædeligt, at Venstre vil forbedre danske virksomhedernes muligheder for at tiltrække og ansætte udenlandske medarbejdere.

Men på visse områder vil Venstres nye udlændingeudspil trække i den forkerte retning, vurderer Dansk Industris viceadministrerende direktør, Kim Graugaard.

Venstre vil blandt andet afskaffe greencardordningen, der åbner muligheden for at give udlændinge, som ikke i forvejen har opholdstilladelse, ret til at arbejde eller søge arbejde i Danmark efter en individuel vurdering.

Samtidig vil partiet af med den såkaldte positivliste, hvor udlændinge, der har fået arbejde inden for et felt med mangel på kvalificeret arbejdskraft, kan få særligt let adgang til det danske arbejdsmarked.

Men begge ordninger bør overleve, siger Kim Graugaard i en pressemeddelelse:

- Det er helt naturligt, at vi stiller en række krav til de udlændinge, der ønsker at komme ind på det danske arbejdsmarked. Men det helt centrale kriterium bør være, om medarbejderne - uanset nationalitet - har de kompetencer, virksomhederne søger.

- Derfor bør vi bevare greencardordningen og positivlisten, som giver adgang for højtuddannede og specialister med lige netop de kompetencer, der er mangel på i Danmark, tilføjer han.

Også Venstres planer om at pille ved den såkaldte beløbsgrænse bør skrinlægges, mener Dansk Industri.

Venstre vil give arbejds- og opholdstilladelse til borgere fra lande, der vurderes nemme at integrere fra, hvis de får et job med en løn på over 215.000 kroner årligt.

Modsat skal kravet til borgere fra lande, som vurderes at have et dårligere integrationspotentiale, lyde på 400.000 kroner årligt, mener Venstre, der altså også på dette punkt møder modstand fra Dansk Industri.

Samme toner lyder fra Dansk Erhverv, der ellers også er positiv over for udspillet.

- Mange af de specialister, som i dag kommer til Danmark og arbejder via beløbsordningen, kommer fra tredjelande, som ikke vil være omfattet af den foreslåede mere lempelig beløbsordningen, siger underdirektør Stine Pilegaard Jespersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip