DI om russisk økonomikaos: Det kunne være værre

Dansk Industri (DI) mener, at den voldsomme søgang i russisk økonomi kunne have større indvirkning på danske virksomheder, end det er tilfældet.

Tirsdag oplevede russerne et nyt lavpunkt, da den russiske centralbank satte renten op fra 10,5 til 17 procent.

De store økonomiske kvaler i Rusland har dog ikke ramt de danske eksporttal så slemt, som man kunne have frygtet, fortæller underdirektøren hos DI, Peter Thagesen.

- Jeg synes ikke, at eksporttallene er så alarmerende, som vi kunne have frygtet. Tallene de sidste tre måneder, sammenlignet med samme periode sidste år, er nemlig kun faldet med 30 procent.

- Det kunne have været meget værre, da fødevarebranchen jo er helt forsvundet på grund af boykotten af danske varer. Men lige nu ser de andre brancher ikke ud til at være ramt særlig hårdt, siger Peter Thagesen, der dog samtidigt peger på, at situationen i Rusland endnu ikke er stabil.

- Der er også mange indikationer på, at situationen i Rusland spidser til, og vi er selvfølgelig bekymrede for, hvordan situationen kommer til at udvikle sig i de kommende måneder.

- Den helt store joker kommer til at blive, hvordan oliepriserne udvikler sig, og så bliver det spændende at følge, hvordan det kommer til at gå med sanktionerne fra EU, siger Peter Thagesen.

Tirsdag har brancheorganisationen Landbrug & Fødevare også udtalt sig i forhold til eksportsituationen.

Her mener man, at den russiske boykot af vestlige varer kommer til at koste dansk landbrug og danske fødevarevirksomheder et eksporttab på otte milliarder kroner.

Den russiske centralbank har, efter tirsdagens rentestigning, indrømmet, at beslutningen om at hæve renten blev taget for sent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip