DI skoser minister for at stoppe skattehul

Danske virksomheder mister job, fordi skatteminister Benny Engelbrecht (S) har sløjfet den formueskatte-kurs, som bruges til vurdere aktiers værdi.

Det siger direktør Tine Roed, DI, om indgrebet, som ifølge skatteministeren lukker et skattehul.

- Stramningen trækker tæppet væk under de tusinder af danske familieejede virksomheder, der står over for et generationsskifte. Det vil koste arbejdspladser, vækst og velstand, siger Tine Roed i en skriftlig kommentar.

Med formueskattekursen har danskere kunnet slippe for skat af aktiegevinster eller betalt mindre skat, fordi aktierne er sat til en lavere værdi, end de er værd.

Skat har peget på, at man helt kan slippe for dansk skat af aktiegevinster, når aktier overdrages til børn i udlandet.

- Der er brug for ro om rammevilkårene for at drive virksomhed. Derfor er det meget skadeligt, når man som her går ind og fra den ene dag til den næste forringer nogle vilkår, som i årtier har sikret, at danske familieejede virksomheder har kunnet overleve, siger Tine Roed.

Skatterådet fastslog i januar 2015, at aktionærer næsten altid må bruge formueskatte-kursen, når de ansætter værdien på unoterede aktier. Også selv om formueskatte-kursen ligger langt fra aktiernes reelle værdi.

- Der er tale om en retstilstand, som har virket efter hensigten i årtier, og som Skatterådet netop har bekræftet. En retstilstand, som betyder, at virksomheder kan gå i arv fra én generation til den næste, uden at de derved risikerer at blive så drænede for kapital, at de må lukke eller lade sig opkøbe, siger Tine Roed.

I en skattesag var formueskatte-kursen cirka 10 procent af handelsværdien. Derfor slap skatteyderen 220 millioner kroner billigere i skat, end hvis aktierne var vurderet efter handelsværdien, oplyser Skatteministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip