DI: Uden topskat stiger vækst og velfærden

At fjerne topskatten er en af de billigste måder til at skabe ny vækst i dansk økonomi. Derfor vil Dansk Industri, DI, i sin 2020-plan sløjfe topskatten inden 2020 og begynde med at skrælle fem procent - en tredjedel - af topskatten.

Det siger DI's skattepolitiske chef, Jacob Bræstrup, om et studie af topskatten fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet, Jakob Roland Munch. Ifølge studiet er det en gratis omgang at fjerne topskatten.

- Uanset om det er gratis at fjerne topskatten eller koster seks-syv milliarder kroner, som Finansministeriet mener, så er lavere topskat eller afskaffet topskat en af de billigste veje til højere vækst og velstand. Vi diskuterer kun, hvor billigt det er, siger Jacob Bræstrup.

- DI's mål er at få Danmark tilbage som et af de rigeste lande i verden.

Spørgsmål: - Den økonomiske ulighed vokser, hvis topskatten sløjfes, mener Enhedslisten. Hvad mener DI?

- Selv uden topskat vil Danmark være blandt de mest lige samfund i verden. Det vil ikke rykke synderligt på vores position i forhold til lande, som ligger omkring os. Vi vil stadig ligge i den absolutte top, siger Jacob Bræstrup.

Danmark bør fokusere meget mindre på at måle den økonomiske lighed mellem danskerne. Vi skulle langt hellere sammenligne os med andre lande, fordi Danmark taber terræn internationalt, mener DI's skattepolitiske chef.

- De seneste 15-20 år har vi set, at Danmark er blevet gradvis fattigere i forhold til verden omkring os. Der er desperat brug for at dreje på alle de værktøj, vi kan for at få væksten og produktiviteten op.

- Så Danmark igen kan være blandt verdens rigeste lande. Det vil danskerne gerne have, siger Jacob Bræstrup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip