Die Linkes succes i Thüringen skaber splid i Berlin

Forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater i CDU og søsterpartiet CSU raser fredag over, at de efter 24 år har måttet afgive magten i den østtyske delstat Thüringen til Die Linke, efterfølgerpartiet for DDR-tidens kommunistiske regeringsparti SED.

Det er første gang, partiet står i spidsen for en regering. Og som nyvalgt ministerpræsident har Die Linkes Bodo Ramelow rakt hånden ud til forsoning og undskyldt til Stasi-ofre, som sad fængslet i DDR.

Men østtyske borgerretsforkæmpere og borgerlige toppolitikere er ikke imponeret.

- Dette er en skændslens dag for det genforenede Tyskland, siger det bayerske CSU's generalsekretær, Andreas Scheurer, ifølge Spiegel Online og kalder valget af Ramelow et slag i ansigtet på alle ofre for DDR-diktaturet 25 år efter Berlinmurens fald.

- Det er en hån mod ofrene, at gamle SED-kammerater og Stasi-medhjælpere nu styrer delstaten, lyder det også fra Rainer Wagner, formand for DDR-ofrenes fælles forening.

Det er Merkels socialdemokratiske regeringspartner SPD, som sammen med De Grønne er gået med i vesttyske Ramelows regeringskoalition i Thüringen.

Kanslerens CDU kræver nu, at SPD og dets formand, vicekansler Sigmar Gabriel, svarer på, hvorvidt socialdemokraterne også vil samarbejde med Die Linke i Berlin efter næste forbundsdagsvalg om tre år. Det har SPD hidtil udelukket.

- Gabriels nej til et samarbejde på forbundsplan er med valget af Ramelow næppe blevet mere troværdigt, siger CDU's generalsekretær, Peter Tauber.

Også Bayerns ministerpræsident, CSU-formanden Horst Seehofer, beskylder SPD for at åbne for et samarbejde med Die Linke i en forbundsregering.

Socialdemokraternes generalsekretær, Yasmin Fahimi, afviser dog, at det rød-rød-grønne regeringssamarbejde i Thüringen har nogen som helst signalværdi på forbundsplan.

Merkel har fredag via sin talsmand ikke sagt andet end, at hun som forbundskansler lykønsker enhver nyvalgt ministerpræsident.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip