DIF-formand: Fodbolden gambler med sin plads til OL

Skrevet af admin

23/09/2015

Mest læste i dag

Fodbolden risikerer at miste sin plads ved OL, hvis ikke Danmark og de øvrige lande stiller med de bedste hold.

Det vurderer formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard, efter at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har skabt usikkerhed om, hvorvidt klubberne er tvunget til at afgive de bedste U23-spillere.

- Jeg har svært ved at se, hvad fodbolden har at gøre ved et OL, hvis ikke der bliver fundet en tilfredsstillende løsning, siger Niels Nygaard.

Fifa har skrevet ud til klubberne, at de ikke er forpligtet til at afgive spillere til OL-turneringen, der er placeret fra den 4. til den 20. august næste år.

Udmeldingen er blevet modtaget positivt af de danske klubber og Divisionsforeningen, da den danske liga og kvalifikationen i de europæiske klubturneringer for længst er gået i gang, når der afholdes OL.

- Jeg tvivler på, at IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) uden videre lader det gå igennem.

- Hvis ikke alle lande stiller med deres bedste atleter, så giver det ikke nogen mening, at idrætsgrenen skal være med til OL. Derfor kommer IOC til at reagere på det, siger Niels Nygaard.

- Jeg synes, at det er godt, at vi har verdens største idrætsgren, fodbold, med til OL.

- Det var fornuftigt, da man for nogle år siden blev enige om, at det kun var ungdomsspillere plus tre ældre spillere, der kunne være med til OL, men jeg har svært ved at se, hvad fodbold har at gøre til OL, hvis det bliver mere udvandet, siger DIF-formand.

Nygaard vurderer, at OL er stort nok til at overleve uden fodbolden, som traditionelt ikke er den idrætsgren, der tiltrækker sig den største opmærksomhed under legene.

- Det ville være et noget større slag, hvis det var atletik, svømning eller gymnastik. Det ville virkeligt gøre ondt på OL, siger Nygaard.

I sidste uge tog DIF kontakt til IOC for at finde ud af, om Fifa har meldt noget forkert ud til klubberne.

- Jeg tror, at Fifa i sit brev til klubberne er gået længere end det, de må i forhold til deres aftale med IOC, men det skal siges, at jeg ikke kender detail-aftalen mellem IOC og Fifa, siger Nygaard.

DIF-formanden oplyser samtidig, at Fifa i sit brev til klubberne har udtrykt sig lidt kryptisk.

- Man skriver "som situationen er pt., så vil klubberne ikke være forpligtet til at afgive deres spillere".

- Det er usikkert, hvad Fifa egentlig mener. Det kan være, at Fifa er klar over, at situationen kan være anderledes om en måned eller to, så hvordan skal den formulering egentlig forstås? spørger Niels Nygaard.

Hvis Fifa holder fast i, at klubberne ikke er forpligtet til at afgive spillere, så venter en forhandling mellem Fifa og IOC. Dernæst skal de danske klubber og Dansk Boldspil-Union (DBU) drøfte hvilke spillere, Danmark kan stille med.

I sidste ende er det DIF, der udtager de danske atleter til OL, og her er man ikke parat til at sende et 2. divisionshold til Rio.

- Nu vil jeg helst ikke forholde mig til en hypotetisk situation, men vi og Team Danmark forudsætter i alle aftaler med forbundene, at det er de bedste idrætsudøvere, der kommer til OL, så det vil få en afsmittende virkning på vores drøftelser.

- Det må vi tage til den tid, hvis ikke der kommer en fornuftig løsning på det, siger DIF-formanden.

Danmark deltog ikke i fodboldturneringen ved OL i London i 2012, men dengang var reglerne mere tydelige, som Niels Nygaard erindrer det.

- Reglerne var ret klare, som jeg husker det, og der var ikke hold, der var væsentligt svækkede.

- Landene må have tre spillere med, som er ældre, og det har de fleste lande benyttet sig af. Jeg mener, at der var flere lande, der gerne ville have bestemte spillere med, men når det gjaldt de tre ældre spillere, så havde klubberne mulighed for at sige nej.

- Så der var nogle enkelte situationer, hvor klubberne satte en stopklods i, siger Niels Nygaard.

/ritzau/