Diplomat fra Irak-krigen kalder genopbygning uigennemtænkt

Den danske topdiplomat Ole Wøhlers Olsen var en af de fire civile guvernører, der skulle hjælpe den USA-ledede koalition med at genopbygge Irak, efter Saddam Hussein i 2003 blev væltet. Søndag angriber han forberedelsen af genopbygningen, skriver Politiken.

Ifølge Ole Wøhlers Olsen var genopbygningen præget af dårlig forberedelse og mangel på ressourcer.

- Det var vældig dårligt forberedt, siger han til Politiken. Diplomaten fortæller, at der fra starten var et helt grundlæggende problem. Han kom "mellem to stole" med hensyn til penge, mener han.

- Den danske regering tror, at når vi får denne administrationsstilling, så stiller amerikanerne og briterne op og stiller alt det til rådighed, jeg skal bruge. En stab, noget finansiering.

- Derimod tror Washington og London, at når Danmark nu får denne her prestigepost, hvor man skal regere over fire millioner mennesker i Sydirak, jamen så må de da også komme med nogle ressourcer.

I Politiken kritiserer han blandt andet, hvor uigennemtænkt invasionen og dens efterspil var. Ifølge topdiplomaten blev både hadet mellem Iraks forskellige befolkningsgrupper og den økonomiske ruin i den sydlige del af landet undervurderet inden krigen.

Overfor Politiken afviser daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) at kommentere kritikken. I stedet svarer han avisen i en kortfattet mail:

- Ole Wøhlers Olsen blev valgt, fordi han var en dygtig og effektiv ambassadør med stort kendskab til den arabiske kultur, og briterne lovede at levere al den fornødne opbakning til ham.

Ole Wøhlers Olsen forlod sin stilling som guvernør efter små tre måneder. Han blev siden dansk ambassadør i Algeriet og Syrien og er i dag pensioneret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip