Diplomatisk rykind i Teheran: Carl Bildt rejser til Iran

Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, rejser til Iran om en uge efter at være blevet indbudt sammen med sin polske kollega, Radoslaw Sikorski.

- Den svenske udenrigsminister lander i Teheran næste mandag, den 3. februar, oplyser det iranske udenrigsministerium.

Sikorski kommer til Teheran sidst i februar.

Italiens udenrigsminister, Emma Bonino, besøgte Iran i december og mødte blandt andre præsident Hassan Rouhani. Det var det første besøg fra EU på så højt niveau i næsten et årti.

Relationerne mellem Iran og den vestlige verden har udviklet sig med rasende fart, efter at der er indgået nye aftaler om den islamiske republiks omstridte atomprogram i FN-regi.

Bildt skriver på sin blog, at han forud for sit besøg skal tale med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, og chefen for FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, ved den årlige sikkerhedskonference i München, hvorefter han tager til Teheran.

Carl Bildt understreger, at det ikke vides med sikkerhed, hvor dybt de udenrigspolitiske forandringer i Iran stikker, og at det nye diplomatiske fremstød ikke mindst har til formål at finde svar på dette spørgsmål.

- På denne måde håber vi også på, at vi kan forsøge at påvirke udviklingen i en mere positiv retning, pointerer den svenske udenrigsminister, som ifølge iranske oplysninger vil være i Teheran fra den 3. februar til den 6. februar.

Også EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, overvejer at besøge Iran, skriver Bildt.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip