Diplomatkilde: Våbenhvile i Syrien skal starte lørdag

USA og Rusland har indgået en aftale om et udkast til en plan for syrisk våbenhvile, lyder det i en fælles udtalelse. Våbenhvilen skal træde i kraft 27. februar, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I udtalelsen lyder det også, at kamphandlingerne fortsætter mod Islamisk Stat og al-Nusra-fronten. Parterne, som er involveret i våbenhvilen, skal sige, om de er enige med aftaleudkastet senest fredag klokken 12.00, Damaskus tid.

Den nye plan for en aftale bliver rost af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, der nu "kraftigt opfordrer" konfliktens parter til at følge aftaleudkastet, skriver Reuters.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vil en våbenhvile kunne føre til "reduceret vold", "øget udlevering af nødhjælp", samt støtte til en politisk udvikling i Syrien, skriver Reuters.

Efter den fælles udtalelse lyder det mandag fra det største syriske oppositionsparti, at man er villig til at acceptere den aftale om våbenhvile, som USA og Rusland har fremlagt, hvis visse "krav" bliver mødt.

Ifølge AFP siger oppositionspartiet "High Negotiations Committee" (HNC), at "man er blevet enige om at svare positivt på de internationale kræfter for en våbenhvile"

Men "forpligtelse til våbenhvilen er betinget" af ophævelse af belejringer, frigivelse af fanger, et stop for bombardement af civile og levering af humanitær bistand.

Oppositionspartiet har mandag været til et møde i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, efter USA og Ruslands ønske om et stop for kamphandlingerne i Syrien.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile - på én betingelse.

Assad vil have, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne". Det gælder særlig nabolandet Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip