Direktør for ADD: Sørgelig dag for antidopingarbejdet

Skrevet af admin

24/07/2016

Mest læste i dag

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil ikke udelukke Rusland fra at deltage ved det kommende OL i Rio, der bliver afholdt i næste måned.

I stedet åbner komiteen op for, at de enkelte specialforbund får mulighed for at udelukke russerne, hvis de ønsker det. Den melding falder dog ikke i god jord hos Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark (ADD).

- Det er en sørgelig dag for antidopingarbejdet. Jeg synes, IOC i den grad ikke lever op til deres ansvar.

- De spiller bare bolden videre, og det klinger ganske hult i forhold til de udmeldinger, de ellers kommer med, som eksempelvis at det er vigtigt med et uafhængigt antidopingarbejde.

- Men når man så selv skal træffe en afgørelse på baggrund af nogle konklusioner af nogle undersøgelser, så er man ikke villig til at tage konsekvenserne, siger Michael Ask.

Debatten om de russiske atleter tog til, da den såkaldte McLaren-rapport mandag konkluderede, at den russiske stat har været dybt involveret i et omfattende dopingprogram og svindel med positive dopingprøver.

IOC fastslår efter søndagens udmelding, at russiske atleter vil blive testet hårdt, og derudover vil ingen russiske idrætsudøvere, der tidligere er dømt for brug af doping, få lov til at deltage i OL i Rio.

Den regel giver Anti Doping Danmark-direktøren dog ikke meget for. Det vil eksempelvis ramme den russiske 800 meterløber Yulia Stepanova, der har været med til at afsløre Ruslands dopingsvindel.

- Det lyder jo godt, at man siger, at man ikke kan stille op, hvis man tidligere har været taget for doping, men hvis man lægger mærke til, hvem det rammer, så er det blandt andre whistlebloweren Yuliya Stepanova.

- Hun har udstået sin straf, og så har man normalt jo ret til at stille op igen. I virkeligheden går det ud over hende, som har sat hele undersøgelsen i gang, mens den helt store synder - staten Rusland - ikke bliver straffet, siger Michael Ask.

Han havde håbet på, at Rusland ville blive udelukket på den betingelse, at enkelte russiske atleter, der har været uden for det russiske system, alligevel kan få lov til at stille op.

Nu ser det i stedet ud til at blive specialforbundene, der skal tage stilling.

- Jeg håber, at man på en eller anden måde finder et system, der er ensartet. Problemet vil dog være, at forbundene er meget forskellige, siger Michael Ask.

/ritzau/