Direktører i små virksomheder går glip af lønforhøjelse

Det kan godt være, at vi er på vej ud af krisen, men det betyder ikke, at direktørlønningerne følger med konjunkturerne opad.

I hvert fald ikke, hvis man er direktør for en virksomhed med op til 50 medarbejdere.

En undersøgelse af lønforholdene i 380 danske virksomheder viser, at 43 procent af direktørerne ikke fik eller forventer at få lønforhøjelse i 2014.

Det tilsvarende tal for de almindelige funktionærer i de samme virksomheder var blot 22 procent.

Det er løn- og HR-firmaet Bluegarden, der står bag undersøgelsen, og resultatet vidner ifølge Bluegardens HR-direktør John Lind Thomsen om en fortsat krisebevidsthed.

- Vi troede, at krisen var på vej væk, men det tyder tallene ikke umiddelbart på.

- Det skyldes formentlig, at man er blevet mere forsigtig derude, og så handler det nok også om signalværdi. Man er nok mere tilbageholdende som direktør, specielt i mindre virksomheder, siger HR-direktøren.

Der er nemlig forskel på tallene, når man kigger på virksomhedernes størrelse.

I virksomheder med over 50 ansatte har flertallet af direktørerne faktisk fået mindst lige så stor en procentvis lønstigning som funktionærerne, mens det for de mindre virksomheder forholder sig lige omvendt.

- I de større virksomheder er det mere markedsbestemt. Her er det udbud og efterspørgsel, der bestemmer, hvad man skal have i løn. Der bliver man honoreret efter sine kompetencer, også på direktørniveau, siger John Lind Thomsen.

- I de mindre virksomheder er det nogle gange ejeren selv, der er direktør, og der er også en tættere kontakt mellem medarbejder og direktør.

- Så der følges man mere ad, og så er der også en tendens til, at direktøren står sidst i køen, når det gælder lønforhøjelser, siger han.

Bluegarden har også spurgt de 380 virksomheder til forventningerne til næste års lønstigninger.

I 29 procent af dem er der lige nu heller ingen udsigt til lønstigninger på direktionsgangen i 2015, mens det for mellemlederes vedkommende drejer sig om 19 procent af virksomhederne.

De 380 virksomheder i undersøgelsen beskæftiger ifølge Bluegarden 73.625 medarbejdere og dækker et bredt udsnit af erhvervslivets brancher.

/ritzau/

 

Dagens Gossip