Disse fire kan blive vores næste kampfly

Mandag afleverede tre flyproducenter et bindende tilbud for at være leverandør af Danmarks afløser for F-16-jagere. Forventningen var, at Forsvarsministeriet ville modtage fire tilbud, men den svenske producent Saab har trukket sig i sidste øjeblik.

Læs her om de tre kandidater, der kan blive Danmarks kommende jagerfly:

*Eurofighter Typhoon

Producent: Cassidian (Tyskland)

Et fælleseuropæisk projekt, som både benyttes af Tyskland, Italien, England og Spanien. Trak sig fra budprocessen tilbage i 2007, fordi man mente, at der var tale om unfair konkurrence. Men Eurofighter vendte tilbage i begyndelsen af sidste år og skal vel håbe på, at den europæiske forbindelse får pilen til at pege den rigtige vej.

*F/A-18F Super Hornet

Producent: Boeing, USA

Et fly, der har været på vingerne siden 1995 og blandt andet benyttes af det amerikanske søværn, US Navy, og det australske flyvevåben. Har den ulempe, at det har mange år på bagen og kan være på vej ud af produktion.

*F-35A Lightning (Joint Strike Fighter)

Producent: Lockheed Martin, USA

Blev lanceret som et fælles Nato-projekt, som blandt andre Danmark har bidraget økonomisk til udviklingen af, samtidig med at danske virksomheder også leverer dele til flyet. Prisen er dog en usikkerhedsfaktor og er steget i hele projektets levetid. Otte af de ni partnere i samarbejdet har valgt at købe flyet, kun Danmark mangler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip